doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Eindhovens echtpaar vindt schat in pas gekochte boerderij

Bij een verbouwing of verhuizing kom je vaak spullen tegen waarvan je vergeten bent dat je ze had. De eigenaren van een boerderij in Eindhoven deden echter een wel heel bijzondere vondst. Zij vonden namelijk een schat.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e95ab2ccaf img{#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e95ab2ccaf img{#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e95ab2ccaf img{#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e95ab2ccaf img{#fig-650e95ab2ccaf img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}munten

Omroep Brabant schrijft dat Philo van Gasselt en haar man Willem van den Hurk een jaar geleden een boerderij in de lichtstad kochten en het zijn gaan opknappen. Ze moesten onder andere de muren isoleren en de tegels die los op een zandvloer lagen moesten eruit. Tijdens dit proces deed de man des huizes een bijzondere vondst.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zilveren munten

Willem botste tijdens het graven namelijk op een oude kruik van aardewerk. Hij groef het verder uit en vond oude zilveren munten. Overigens zat Philo op dat moment met een wijntje in de tuin. Tja, je hebt werkpaarden en sierpaarden.

“Schat, ik heb een schat gevonden!” riep Van den Hurk naar zijn vrouw. Omdat Willem wel vaker een lollige bui heeft, geloofde Philo haar man niet. Pas toen Willem alle 317 munten op tafel had gelegd zag zijn vrouw dat haar partner dit keer bloedserieus was. “Ik wist niet wat ik zag!", vertelt Philo.

Overigens verschilt de huidige staat van de munten wel van elkaar. In zilveren munten zit namelijk ook koper. Koper oxideert na lange tijd en daardoor krijgen de munten een groenblauwe kleur. Sommige munten zijn dan inmiddels ook niets meer dan een groen plakje.

Daarentegen zijn er ook genoeg munten in betere staat. Zo zitten er munten tussen met daarop de naam en het hoofd van Lodewijk de veertiende: “Je kunt zien dat hij een enorme haakneus had”, vertelt Philo lachend. De oudste munt dateert waarschijnlijk uit het jaar 1680.

Expositie

Het stel dook gelijk het internet op om te kijken hoeveel de munten waard zijn. Sommige munten konden volgens het web wel 800 euro waard zijn. Het stel hoopte stiekem miljonair te worden maar dat viel toch tegen: “Daarvoor waren de munten helaas te veel beschadigd.” Dat is ff balen!

Het echtpaar besloot naar aanleiding van de vondst contact op te nemen met de gemeente Eindhoven. De gemeente had er dan ook wel oren naar om de munten over te kopen, vertelt Philo: "Twee keer eerder zijn er oude munten gevonden, maar deze zijn door verzamelaars opgekocht."

Inmiddels zijn de munten in het bezit van de gemeente. Zij noemen het een vondst van cultuurhistorisch belang, vertelt wethouder Erfgoed Maes van Lanschot: "De munten bieden een prachtig inkijkje in ons verleden."

Binnenkort kan iedereen de munten bewonderen als ze worden geëxposeerd. Wanneer en waar de expositie plaats zal vinden is nog niet bekend.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws