Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Donald G. en het waterkanon van de politie.

Donald G.

De winnaar: Donald G.

We zijn inmiddels negentien jaar verder, maar het houdt nog altijd de gemoederen bezig: de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra. De ‘bankier van de onderwereld’ werd voor zijn kantoorpand in Amsterdam op klaarlichte dag doodgeschoten.

Onlangs sprak het gerechtshof al drie verdachten vrij voor betrokkenheid bij de moord. Nu is de zaak tegen de Amsterdamse crimineel Donald Groen geseponeerd. In 2018 werd hij in Spanje gearresteerd omdat hij volgens justitie ‘als moordmakelaar’ de uitvoerders van de liquidatie van Endstra zou hebben aangestuurd. Afgelopen week, na een juridische strijd van vijf jaar, liet Groen via zijn advocaat aan Het Parool weten ‘opgelucht te zijn dat het nu eindelijk ophoudt’. De vermoedelijke schutter, de Rus Namik Abbasov, overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding. Willem Holleeder is veroordeeld voor het geven van de moordopdracht.

De verliezer: het waterkanon van de politie

Een waterkanon met daarop in het groot de tekst ‘Polizei’? Opvallend genoeg is hij al meerdere keren ingezet door de politie in Nederland. Onder meer bij demonstraties van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn uit Duitsland, én uit België, geleende waterkanonnen gebruikt om de actievoerders kletsnat te spuiten en uit elkaar te drijven.

De Nederlandse politie beschikt over zes eigen waterkanonnen, maar vanwege technische mankementen staan die al maandenlang aan de kant. Belangrijkste aanleiding hiervoor is een incident afgelopen zomer met een klapband, waarbij agenten gehoorschade opliepen. Er zijn zes nieuwe waterkanonnen besteld, maar inmiddels is bekend dat die nog wel even op zich laten wachten. De eerste wordt pas op zijn vroegst geleverd in het najaar van volgend jaar (!). Tot die tijd blijft de politie dus gebruikmaken van de ‘Wasserkanone’.

Misdaad
  • ANP, Politie