Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit gebeurt er met het gewicht van een man bij de geboorte van zijn kind

Dat vrouwen tijdens een zwangerschap zwaarder worden staat als een paal boven water. Uit onderzoek blijkt dat het gewicht van een man ook toeneemt bij gezinsuitbreiding.

vader met kind

Uit een onderzoek dat werd gehouden onder 10.000 mannen is gebleken dat mannen tussen 1,5 en 2 kilo aankomen na de geboorte van hun eerste kind. De vaders die bij hun kind wonen kwamen het meest aan. Vaders die niet bij hun kind wonen het minst. De mannen die geen kind hadden gekregen vielen juist een halve kilo af.

De gewichtstoename heeft vooral te maken met de nieuwe levensstijl als je een kind krijgt. Deze mannen hebben minder tijd om bijvoorbeeld te sporten of ze zijn te moe.

Daarnaast krijg je een ongezonder eetpatroon omdat je zo weinig tijd hebt. Met een kind heb je meestal geen tijd om uitgebreid te gaan koken, daarom eindigt het vaak in een vette hap. Op die manier komen er steeds meer kilo’s bij voor de jonge vaders.

Nog meer veranderingen

Naast een gewichtstoename verandert er nog meer bij mannen die vader worden. Er wordt weleens gezegd dat mannen milder worden wanneer ze een kind krijgen. Dit is daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond. In de eerste maand na de geboorte van de baby kan het testosterongehalte van de vader met zo’n 40 procent dalen, blijkt uit onderzoek van de Princeton University. Dit zorgt ervoor dat mannen gevoeliger zijn en zo beter een band kunnen opbouwen met hun kind. Bij vaders waar het testosterongehalte bijna niet daalt, is te zien dat ze minder goed reageren op een huilende baby. Ook zijn zij minder empathisch. Niet zo handig dus!

Verder maken kersverse vaders ook meer oestrogeen en oxytocine (knuffelhormoon) aan. Dit zorgt ervoor dat een vader waakzamer, gemotiveerder en liever is. Dus niet alleen vrouwen veranderen bij het krijgen van een kind, ook de man ondergaat een aantal veranderingen door gezinsuitbreiding.

Lifestyle
  • MAN MAN, Ouders van nu
  • Adobe Stock