Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Theo Maassen vindt zichzelf 'een moeilijk mannetje'

Zomergasten is normaliter een programma waar we met een grote boog omheen zappen, maar dat is anders nu Theo Maassen de gespreksleider is. Hij is grappig, intelligent en onvoorspelbaar. Dat is een fijne vertrekbasis voor boeiende gesprekken de komende zondagavonden. Maar wie is Maassen nou écht? Kijkje in de ziel van een ongrijpbaar fenomeen.

Theo Maassen

“Hij durft het ongemakkelijk en ongezellig te laten zijn aan tafel en heeft geen last van ziekelijke politieke correctheid. Als iemand onbegrijpelijke intellectuele prietpraat verkoopt, zal hij dat zeggen. Hoop ik. Voor het eerst sinds lange tijd dat ik echt nieuwsgierig ben naar het nieuwe seizoen,” aldus Angela de Jong in het AD. We sluiten ons graag aan bij de nationale televisiegoeroe, want Zomergasten was maar zelden reden om thuis te blijven. En ook niet om later terug te kijken.

Oeverloze gesprekken met mensen waar het grote publiek nog nooit van had gehoord. Dat was Zomergasten in een notendop, met uitzondering van een paar spraakmakende uitzendingen. Die met de kettingrokende Hans Teeuwen schiet ons dan het eerst te binnen. Louis van Gaal ging ook nog wel, al was de voorpret leuker dan de avond zelf

In principe is het een te prijzen format: een gesprek van drie uur aan de hand van door de gast uitgekozen televisiefragmenten. Is een mooi tegengif voor dit lege TikTok-tijdperk waarin alles maar sneller moet. Maar als dan een econoom of chemicus wordt uitgenodigd die buiten de grachtengordel niemand kent, terwijl het gesprek wordt geleid door een fletse interviewer als Janine Abbring, dan is het een bijna onmogelijke opgave om de finish te halen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Met Maassen aan de knoppen moet dat nu kunnen lukken. "Hij is voor mij de gedroomde presentator," vulde schrijver Michel van Egmond de woorden van Angela de Jong aan. "Ik ben al langer een liefhebber van zijn intuïtieve manier van interviewen. Hij is een goede luisteraar, een onderschatte eigenschap in Hilversum. Hij heeft genoeg zelfvertrouwen om zich gedeeltelijk te laten leiden door de antwoorden van zijn gast en niet alleen door een draaiboek. Daardoor lijken zijn interviews minder op een toneelstuk en meer op een gesprek."

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • AD
  • VPRO, ANP