Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mink K. (62) alias 'De Denker' veroordeeld tot 6 jaar cel voor drugshandel

Mink K., een van de meest spraakmakende figuren uit de Nederlandse misdaad, is wederom veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam legde hem dinsdag 6 jaar cel op voor het vervoeren van honderden kilo's coke en het opzetten van een cocaïnewasserij.

Mink K.

Vorig jaar maart werd K. samen met zijn schoonzoon Najim Z. opgepakt in Libanon, waar hij al jaren woonde. Aanleiding daarvoor waren onderschepte en gekraakte berichten van de dienst SkyECC, waarin K. het gehad zou hebben over drugs. De partij coke - verstopt in een partij bananen - waarvoor hij nu veroordeeld is, belandde uiteindelijk bij een Duitse supermarkt.

Eerder schreef het Parool bovendien dat twee interviews die Mink K. zelf gaf uiteindelijk een 'cruciale rol' hebben gespeeld in zijn strafzaak. K. liet zich in 2019 interviewen voor het NTR-programma Narcostaat, gepresenteerd door Danny Ghosen. Over de onderwereld, cocaïnehandel en ga zo maar door. Maar in het interview zou K. ook hebben gezegd dat hij een speciale versleutelde PGP-telefoon in gebruik had. De Nederlandse recherche deed net onderzoek naar dat soort versleutelde telefoons en kwam erachter dat één telefoon in Libanon een Nederlandse gebruikersnaam had. Berichten uit die telefoon werden later vergeleken met zijn taalgebruik in een ander interview.

Mink K. alias 'De Denker'

Iedereen heeft weleens gehoord van Klaas Bruinsma, Stanley Hillis, Willem Holleeder en Willem Endstra, maar Mink heeft hen allemaal meegemaakt. Van K. is dan ook al jaren bekend dat hij een belangrijke rol speelt in de Nederlandse onderwereld. Zo werd hij in 1996 en 2000 veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in wapens en drugs, en in 2013 voor cocaïnesmokkel. Volgens justitie heeft K. in al die jaren ook een bonte reeks bijnamen verzameld, zoals 'Lange', 'De Denker', 'Knim' en 'Sappiemaster'. De laatste jaren verbleef hij vooral in Libanon, het land dat hem in juni 2022 uitleverde aan Nederland.

Naast Mink K. werd ook zijn schoonzoon Najim Z. daar opgepakt en naar Nederland overgevlogen. Najim, die naar verluidt opgroeide in Gelderland, luistert volgens bronnen naar de bijnamen 'Peace' en 'Real Madrid'. Eerder deze maand werd Z. veroordeeld tot acht jaar cel voor betrokkenheid bij twee coketransporten. Daarnaast stelt het Parool dat Najim Z. een belangrijk contact zou zijn van niemand minder dan Ridouan T.

Misdaad
  • Het Parool, de Telegraaf
  • Douane, NTR