Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johan Derksen laat zich uit over video huilende Sigrid Kaag

Onze minister van Financiën liet in een interview met Twan Huys een hele andere kant van zichzelf zien. Waar ze normaal gesproken misschien wat 'hard' of 'zakelijk' over lijkt te komen, wordt ze tijdens dit interview zichtbaar emotioneel.

Sigrid Kaag

Ondanks het programma College Tour pas zondag wordt uitgezonden, is er al een fragment uit de aflevering die de aandacht van verschillende media flink weet te bereiken. De dochters van Kaag verschijnen namelijk tijdens het interview op het scherm, waarin zij hun zorg uitspreken over het beroep van hun moeder.

Ernstige bedreigingen

Het is geen geheim dat Sigrid Kaag verschillende bedreigingen heeft ontvangen. Zo stond er al eens een man met een fakkel voor haar woning en kwam ze in een benauwde situatie terecht met de boeren. De kinderen van Kaag maken zich zorgen over de bedreigingen en de veiligheid van hun moeder. Ze vergelijken de situatie van hun moeder in de video met Els Borst, oud vicepremier en minister van Volksgezondheid. Borst werd in 2014 neergestoken voor haar huis en overleed.

"Het hoeft maar één keer mis te gaan", zegt één van de dochters. Kaag reageert emotioneel op de video. "Het zijn mijn kinderen", zegt ze wanneer ze een traan wegpinkt.

Johan Derksen

Vandaag Inside-ster Johan Derksen laat zich gisterenavond in de uitzending uit over het fragment van College Tour. Derksen is absoluut geen fan van Kaag en laat zich hier regelmatig over uit. "Ik ben heel wantrouwend erover, ik vind het niet echt ... om kinderen zo'n oproep te laten doen op tv", zegt Derksen. "Ik keur het af dat die mensen bedreigd worden, het is volkomen belachelijk wat er in dit land gebeurt", gaat hij verder. Wel vindt Johan dat Kaag haar eigen bedreigingen wellicht wat dramatischer maakt. Hij benoemt hierbij het incident met de man met de fakkel voor het huis van Kaag en haar gezin. "Moeten we nu wachten dat alle kinderen van bedreigde politici in programma's komen om te zeggen dat papa en mama ermee moeten stoppen? Ik vind het drama dat niet op de tv hoort", gaat de voetbalanalist verder. Johan is van mening dat je dit soort dingen thuis hoort te bespreken.

De mannen aan tafel zijn erg verbaasd over het feit dat de kinderen herkenbaar in beeld worden gebracht.

Verschillende politici

In tegenstelling tot de reactie aan tafel bij de heren van Vandaag Inside, geven verschillende politici aan zich wel zorgen te maken over de situatie. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) zegt op Twitter geraakt te zijn door het bericht. "Juist de volgende generatie zou hoop moeten putten uit politiek. In plaats daarvan zien zij het gif van bedreigingen. Veel sterkte aan Sigrid en haar familie", tweet Hoekstra.

Ook Dilan Yesilgöz (VVD), de minister van Justitie en Veiligheid laat van zich horen op Twitter: "Iedereen moet haar of zijn werk veilig kunnen doen. Bedreigingen zijn onacceptabel. We moeten ons uit blijven spreken".

De twee ministers zijn zeker niet de enigen uit de politiek die zich erover uitlaten. De boodschap is duidelijk, dit mag en moet niet kunnen.

De aflevering van College Tour met Kaag is aanstaande zondag te zien om 20:30 op NPO 2.

Nieuws
  • Twitter, RTL Nieuws, Vandaag Inside
  • NL Beeld / Regiofotografie