De obsessie met professioneel worstelen begon in Julia’s rebelse tienerjaren. Ze keek ‘s nachts stiekem op tv naar hoe vrouwelijke WWE-sterren door de ring vlogen. Toen ze 19 was, trok ze zelf de stoute schoenen aan. “Ik had de worstelsport al drie jaar gevolgd als fan en het maakte me nog steeds erg blij. Ik was er na jaren nog steeds even geobsedeerd mee, dus ik dacht: ‘Waarom ga ik het niet eens proberen?’". Op internet zocht ze uit wat daarvoor nodig was, een afgetraind lichaam bijvoorbeeld. “We woonden toen in Zuidlaarderveen, een klein dorpje in Drenthe. De dichtstbijzijnde sportschool was al 8 kilometer fietsen, dus ik ben eigenlijk zelf allemaal dingen in huis gaan halen om te trainen.” Dat haar carrière bij Pro Wrestling Holland uiteindelijk zo’n vlucht zou nemen, had ze van tevoren alleen durven dromen. “Ik had voor mezelf een soort tijdlijn gemaakt. Ik gaf mezelf een jaar om in shape te geraken, ervoor te zorgen dat mijn conditie goed is, en áls ik het een keer zou kunnen proberen bij Pro Wrestling Holland ging ik dat gewoon doen”, vertelt Julia.
Pijnlijk
Die ‘een keer’ kwam er. “Mijn eerste gevecht leverde meteen een flinke blauwe elleboog op. Worstelen is weliswaar geen competitiesport en hoofdzakelijk bedoeld om het publiek te entertainen, maar als ik in de ring een bitchslap, een schop krijg of op de grond word gesmeten, voel ik dat wel echt. Er zijn geen manieren om dat allemaal te faken.” Afgelopen zondag ging het er weer hard aan toe. Julia vocht een 3-tegen-3-gevecht met aan haar zijde trainer Tom Barong Chong en Axl Star, tegenover ‘The Praetorians’ en vrouwelijke worstelaar TANK. “Dat liep voor mij niet per se goed af. Het werd op een gegeven moment een soort 3-tegen-1 en dat was wel vrij pijnlijk.”
Buitenland
In Nederland is de worstelscene tamelijk klein. In Duitsland, waar Julia zo nu en dan ook geboekt wordt, heeft het een flinke vlucht genomen. Julia ziet dat op den duur in Nederland ook nog wel gebeuren. “Men kent het worstelen eigenlijk alleen uit de Verenigde Staten, maar weet niet dat het ook gewoon in Nederland bestaat. Als er meer naamsbekendheid komt, denk ik dat best veel mensen wel eens willen komen kijken.”
Julia leeft haar droom, maar het grootste succes is op dit moment nog te behalen in het buitenland. “De ideale situatie zou zijn dat ik een vaste worstelaar kan worden in Engeland of Duitsland, maar dat zou natuurlijk eerst veel bloed, zweet en tranen kosten. Bovendien is het een wereld waarin blessures constant voorkomen.”
Deze maand vindt een groot Pro Wrestling Holland-event plaats in Amersfoort. Daar vecht Julia naast worstelaars uit onder meer de VS en Frankrijk. Tot haar grote internationale doorbraak combineert Julia de sport nog met haar studie Voeding en Diëtetiek in Groningen. “Daar loop ik er niet echt te koop mee.”
- Instagram @wrestling_photos_pk, instagram.com/WrestlingJulia