Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VVD-minister geeft grensoverschrijdend gedrag toe

Minister Dennis Wiersma ging ‘als een razende tekeer' schrijft de Telegraaf. De VVD'er zou vooral in zijn eerste jaar als Onderwijs-minister regelmatig door het lint zijn gegaan tegen jonge ambtenaren, aldus anonieme bronnen tegen de krant.

Wiersma

Dennis Wiersma is sinds januari 2022 minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in Rutte IV. De 37-jarige VVD'er was in het verleden al werkzaam als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Tweede Kamerlid, maar volgde begin vorig jaar Arie Slob (ChristenUnie) op als Onderwijs-man.

Toch verliep die eerste periode als kersverse minister zeker niet zonder horten en stoten, zo blijkt uit een Telegraaf-artikel. Meerdere ambtenaren doen anoniem hun verhaal over Wiersma. En het beeld dat er ontstaat door hun anekdotes is niet heel positief. Sterker, sommige ambtenaren schilderen de VVD'er af als een soort tiran.

Complete razernij

Zo zou hij mensen laten huilen, met deuren slaan en schreeuwen. En dan vooral tegen jonge beginnende ambtenaren, aldus de bronnen tegen de Telegraaf. Wiersma zou een driftig ventje zijn, die kan uitbarsten in complete razernij. Als gevolg daarvan zouden meerdere ambtenaren zelfs zijn opgestapt, aldus de anonieme medewerkers, die niet met naam en toenaam in de krant willen om hun carrière niet in gevaar te brengen.

Reactie Wiersma

Wiersma zelf erkent dat hij te ver is gegaan. Via een woordvoerder laat hij weten dat hij "te veeleisend, te scherp en soms te fel is geweest." De woordvoerder stelt dat er geen formele klachten zijn ingediend, maar geeft wel aan dat Wiersma heeft meegekregen dat zijn ambtenaren zijn manier van leidinggeven niet konden waarderen. Eind vorig jaar is de Onderwijs-minister daarom "op eigen initiatief" in gesprek gegaan met de organisatie en haar medewerkers, aldus zijn woordvoerder.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografen