Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video: 'Grootste cocaïnelab van Europa' opgerold

Het megalaboratorium produceerde 24/7 coke dankzij de acht koks die er ploegendiensten draaiden.

Cocaïnelab

Een succesverhaal voor de Spaanse nationale politie. In het land van de zonnige costa's en zoete sangria is namelijk het ‘grootste cocaïnelab van Europa’ opgerold. Dat schrijft Crimesite vandaag. De actie zou al op 23 maart hebben plaatsgevonden, maar het nieuws is pas vandaag naar buiten zijn gebracht.

Cokefabriek

Samen met opsporingsdiensten in Portugal en Colombia kwam de politie de drugsoperatie in een villa in Cerdedo-Cotobade (een plaatsje in het noordwesten van Spanje, vlakbij de grens van Portugal) op het spoor. Tijdens de inval kwamen ze erachter dat het om een gigalab ging. Een 'cokefabriek' die dagelijks 200 kilo cocaïnepasta kon produceren. In de villa werd van de pasta ook het bekendere snuifbare poeder gemaakt.

En dat ging niet op amateuristische wijze, zo is inmiddels duidelijk geworden. Het lab bestond uit verschillende afdelingen, allemaal ingericht met professionele apparatuur. Naar verluidt werkten er acht koks ( zes Colombianen en twee Mexicanen, aldus Crimesite).

Bij de ontmanteling van de cokevilla zijn bovendien tienduizenden liters grondstoffen in beslag genomen, evenals 1.300 kilo cocaïnepasta, een cokepers, mobiele telefoons, voertuigen en andere eigendommen ter waarde van zo'n 1,7 miljoen euro.

Wie zitten achter het megalab?

In het kader van het onderzoek naar het megalab zijn er tot dusver achttien arrestaties verricht. Dat gebeurde tijdens veertien verschillende invallen in verschillende plaatsen in Spanje: van Madrid tot Gran Canaria. Het zou gaan om Mexicanen, Colombianen en Spanjaarden.

De opsporingsdiensten vermoeden dat het laboratorium vanuit het buitenland werd aangestuurd door Colombiaanse en Mexicaanse criminelen. Verder lijkt het om een zeer uitgebreid drugsnetwerk te gaan, waarbij elke stap in het proces (grondstoffen uit Colombia halen, productie, distributie, financiën) werd geregeld. Volgens Crimesite zijn twee Spanjaarden die zich bezighielden met het witwassen van crimineel geld de start geweest van het grootschalige onderzoek.

Misdaad
  • Crimesite.nl
  • Policía Nacional
  • Policía Nacional