Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spaanse variant op Ruinerwold

Een merkwaardig verhaal uit Spanje dat sterk deed denken aan het verstopte gezin uit Ruinerwold. Het ‘buurmeisje’ dat hij nog nooit heeft gezien staat opeens voor de deur van Josep. “Ik was de eerste persoon buiten haar gezin met wie ze sprak, in jaren.”

Spaanse Ruinerwold

De 24-jarige Daniela heeft geen paspoort of ID-kaart en is nooit naar school geweest. In het Spaanse gehucht Arbúcies leeft ze met haar ouders en broertje (18) compleet afgezonderd van de buitenwereld. Letterlijk, om bij hun huis te komen moet je eerst een hek door, het is de enige woning in een omtrek van een paar kilometer. Het dichtstbijzijnde huis ligt 3 kilometer verderop. Daar belt Daniela eind februari aan. “Ze was behoorlijk overstuur, een soort van paniek. Ze had thuis ruzie gehad en wilde weg,” vertelde buurman Josep in het AD. “Het ging echt niet goed met het meisje.”

Hij belt de politie, er wordt direct een onderzoek ingesteld naar haar Nederlandse vader (Jop) en Spaanse moeder (Anna). Niemand in de regio kent het gezin, de kinderen komen alleen buiten als ze grote boodschappen doen in Girona, 40 kilometer verderop. De rechter heeft zich inmiddels over de zaak gebogen, maar hoe opvoedkundig onverantwoord het handelen van de ouders ook is, hij ziet geen middelen om ze te straffen. De kinderen zijn meerderjarig, ze kunnen niet uit huis worden geplaatst. Daniela woont sinds vorige maand weer thuis. De rechter heeft de ouders geadviseerd hun kinderen, die volgens Daniela ook geen internet hebben, meer vrijheid te bieden. En binnenkort moet het gezin zich nog eens melden, maar het bizarre verhaal lijkt in ieder geval strafrechtelijk met een sisser af te lopen.