Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Henk R. alias 'De Zwarte Cobra' vrijgesproken van dubbele moordopdracht

Het ging om een dubbele moordopdracht uit 1993.

De Zwarte Cobra

Wie is Henk R.?

Henk R. (72) was lange tijd een van de beruchtste drugsbaronnen van Nederland. In het begin van zijn criminele loopbaan hield hij zich vooral bezig met de handel in gestolen auto's en antiek. Eind jaren zeventig werd hij zelfs veroordeeld na het ‘verhandelen’ van onder meer een ets van Rembrandt. Later maakte hij de overstap naar drugssmokkel en -handel. Daarmee groeide R. uit tot een echt grote jongen.

De bijnaam 'Zwarte Cobra' dankt hij aan zijn magere postuur. Ook wist hij tijdens zijn criminele carrière meermaals uit de gevangenis te ontsnappen. In de VS lukte hem dat echter niet. Vanaf 2003 zat R. vast in een Amerikaanse cel na een nogal dubieuze undercoveractie van de Amerikaanse DEA. 'De Zwarte Cobra' werd heimelijk gefilmd terwijl hij op zat te scheppen over zijn connecties in het drugswereldje van Nederland in die dagen. Op basis van die undercoveractie kreeg Henk R. een straf van twintig jaar opgelegd.

Dubbele moordopdracht

Begin 2021 werd Henk R. naar Nederland gevlogen. De toen 69-jarige R. kwam toen niet direct vrij, aangezien hij hier nog een straf open had staan voor een oude drugszaak. In juni 2022 was het wel zover: Henk R. was eindelijk een vrij man.

Toch hing er nog een donkere wolk boven 'De Zwarte Cobra'. Henk R. werd door het OM namelijk vervolgd voor een dubbele liquidatie in 1993 in Antwerpen. Volgens justitie was R. de opdrachtgever van de dubbele moord op de Libanese drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte. Die zaak maakte onderdeel uit van het beruchte Passageproces.

Nu, bijna 30 jaar na de dubbele liquidatie, spreekt de rechter Henk R. alsnog vrij van die verdenking. De rechter ziet wel degelijk aanwijzingen dat hij betrokken was bij de moordaanslag in 1993, maar stelt ook dat er te weinig bewijs is voor een veroordeling:

"De rechtbank is van oordeel dat op grond van de inhoud van het dossier niet zonder twijfel kan worden vastgesteld dat de man zich heeft schuldig gemaakt aan dat waar hij van wordt verdacht."

De eis tegen Henk R. was 22 jaar celstraf. Het OM overweegt in hoger beroep te gaan.

Misdaad
  • RTL Boulevard
  • Politie