Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Levenslang geëist tegen Saïd R. alias 'De Kale'

Saïd R. hoorde vrijdag levenslang tegen zich eisen. Het OM verdenkt de 50-jarige vermeende rechterhand van Ridouan T. van betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe. Daarnaast wordt R. 'het leidinggeven aan een criminele organisatie' ten laste gelegd.

Saïd R.

Marengo draait om een zestal liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia - met Ridouan T. en Saïd R. als vermeende kopstukken - ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. Tijdens de zitting op vrijdag sprak het Openbaar Ministerie van een "volstrekt gewetenloze organisatie", meldt de Telegraaf.

Hoewel Ridouan T. als de grootste vis wordt gezien - tegen T. werd vorig jaar levenslang geëist - zou ook zijn vermeende rechterhand Saïd R. een grote rol spelen binnen de organisatie, schetst justitie. Baas Ridouan zou de moordopdrachten uitzetten, R. zou dan de schutters, spotters en andere praktische zaken geregeld hebben.

De verdenkingen tegen Saïd R. zijn volgens het OM in ieder geval zwaar genoeg om een levenslange gevangenisstraf te eisen. R. was vrijdag zelf bij de zitting aanwezig en zou de strafeis 'belachelijk' hebben genoemd.

Saïd R.

Lange tijd was Saïd R. alias 'De Kale' of 'De Grote' een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Toch wist hij lange tijd op vrije voeten te blijven. Tot februari 2020. In Colombia werd hij toen alsnog opgepakt door een speciale eenheid van de Colombiaanse politie. Eind 2021 werd hij pas uitgeleverd aan Nederland.

Dat is ook precies de reden waarom het proces van Saïd R. achterloopt ten opzichte van de rest van de verdachten in het Marengo-proces. Zij kregen halverwege 2022 al hun strafeis te horen. In het geval van Saïd R. zou vooral het dikke dossier voor vertraging hebben gezorgd. Meer weten over de vermeende adjudant van Ridouan T. en hoe hij in de onderwereldoorlog terechtkwam? Lees vooral bovenstaand artikel.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie