Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Barney was niet voor één gat (en een appel) te vangen

Uit Panorama nr. 8,1998: ‘Nooit meer darten voor een appel en een ei’

Barney

Dartpijlen vliegen, maar de tijd ook, want het is precies 25 jaar geleden dat Raymond van Barneveld voor het eerst wereldkampioen werd bij de toenmalige dartsbond BDO. Natúúrlijk stond Nederland op z’n kop, uiteráárd stonden we vrijwel meteen op de stoep in Den Haag om hem het hemd van zijn toen nog logge lijf te vragen, en we waren duidelijk niet de enigen. “Als je even omkijkt,” zei hij, “dan zie je daar een camera van de Wereldomroep die staat te wachten tot we klaar zijn en daarna heb ik nog drie interviews voor verschillende bladen. Zo gaat het dag in, dag uit: Telekids, TMF, de Staatsloterijshow, iedereen wil me hebben.”

Maar iedereen moest maar wachten op ons, want we kwamen niet voor niks. We wilden namelijk zien hoe goed Raymond écht kon smijten, en dan niet op een dartbord, maar op een appel die op het hoofd van onze toenmalige verslaggever Michiel Blijboom stond. Michiel: “Zeg Raymond, weet je zeker dat dit goed gaat?”

Raymond: “Geen nood. Bij de lancering van radiostation Arrow Classic Rock moest ik drie pijltjes in het gat van een Golden Earring-elpee gooien. Nou, alle drie gingen ze erin. En ik heb ook weleens een vlieg doormidden gegooid die op het dartbord zat.”

Michiel: “Per ongeluk zeker?”

Raymond: “Nee, gemikt. Hij was helemaal doorboord!”

Post bezorgen, darten en geld binnenharken met schnabbels, daar bestond zijn leven toentertijd uit. Maar zo’n wereldtitel opende natuurlijk ook de deur van grote sponsoren die, mede omdat er bijna vier miljoen mensen naar de dartsfinale keken, Raymond maar al te graag binnenhengelden.

Dat hij dartsprof zou worden, was een zekerheidje, al weigerde hij om daarvoor naar Engeland te verhuizen: “Geen haar op m’n hoofd die daaraan denkt! Dan nog liever postbode in Den Haag!” De commerciële radertjes in zijn hoofd maakten overuren (“Ik ga een eigen BV beginnen waar ik directeur van word” ), maar hij wist toen ook al hoe de toekomst van het darten eruit zag: “Darts zal heus wel altijd een kroegsport blijven, maar daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we het naar een hoger niveau kunnen tillen, bijvoorbeeld door een soort superliga op te richten. Ik heb er goede hoop op dat zoiets binnen afzienbare tijd gaat gebeuren.”

‘Ik heb weleens een vlieg doormidden gegooid, gemikt!’

Zo’n superliga is er inmiddels: de Premier League of Darts die momenteel in volle gang is. Zonder Raymond van Barneveld, maar wel met onder anderen Michael van Gerwen en wereldkampioen Michael Smith.

Die smijten de komende weken om de hoofdprijs van maar liefst 275.000 pond (bijna 310.000 euro), een bedrag waar Raymond in die tijd alleen maar van kon dromen, zeker als je bedenkt dat de Premier League of Darts slechts een van de vele competities op de dartskalender is waar om astronomische bedragen wordt gegooid. Mede te danken aan Raymond? Hij vindt zelf ongetwijfeld van wel, en wij eigenlijk ook.