Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boze choreograaf besmeurt recensent met poep, ‘geen geweldige keuze’

Iedereen heeft zo zijn vijanden in het leven. Voor de een is het een collega die hem het bloed onder de nagels vandaan haalt, voor de Duitse choreograaf Marco Goecke is het recensent Wiebke Hüster. Bij een van zijn voorstellingen zat de criticus afgelopen weekend in de zaal, maar waarschijnlijk voor het laatst. De ontmoeting tussen de twee verliep alles behalve netjes…

Poep

De choreograaf is zelf trots als een pauw op zijn nieuwste voorstelling In The Dutch Mountains, die onder andere wordt uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater. Danscriticus Wiebke Hüster noemde het werd van Goecke echter “slaapverwekkend” in haar recensie voor de Frankfurter Algemeine Zeitung, een van de meest gelezen kranten van Duitsland. Toen Hüster afgelopen zaterdag voor een second opinion het stuk nogmaals kwam bekijken, zag Goecke zijn kans.

Toen de twee elkaar na afloop van de voorstelling troffen had Goecke een stinkend plannetje beraamd. Hij liep naar Hüster toe en besmeurde haar gezicht met poep. Hondenpoep, om precies te zijn. De danswereld kreeg snel hoogte van de smerige actie en het spreekt schande van het incident.

Geschorst

Het Staatstheater in Hannover, waar het poepincident plaatsvond, heeft vol ongeloof gereageerd op de actie van Marco Goecke. “Hij heeft ons werk en onze naam veel schade toegebracht”, liet het theater in een verklaring weten. De choreograaf wordt voor onbepaalde tijd geschorst. Ook het Nederlands Dans Theater heeft op de situatie gereageerd. Goecke is volgens de instantie een gewaardeerd collega. “Wel betreuren we het incident ten zeerste. Dit handelen is in strijd met onze waarden die we als leidraad in al onze samenwerkingen hanteren.”

Stront aan de knikker dus voor de gevierde choreograaf. Zelf noemt Goecke de actie “niet geweldig”. Hij zegt de situatie te betreuren, maar spijt is een groot woord. “Als iemand die zelf ook nooit zoiets gedaan heeft, ben ik uiteraard een beetje geschrokken van mezelf”, aldus Goecke. Toch is hij bovenal niet blij met hoe de recensent hem behandelde. “Mijn persoon, werk en bedrijf zijn door de jaren heen ook besmeurd.”

Bizar
  • Nu.nl
  • iStock