Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: voetballer met één been maakt kans op doelpunt van het jaar

Bij de internationale voetbalbond is het tijd voor de zogeheten Puskás award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de voetballer die de mooiste goal van het jaar heeft gemaakt. Vorige winnaars zijn onder andere Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic, maar dit jaar maakt voor het eerst een gehandicapte speler kans op de trofee. De Poolse speler Marcin Olesky, die uitkomt voor het G-team van Warta Poznan, is door FIFA genomineerd.

Puskás

In een wedstrijd tegen Stal Rzeszow maakte Olesky een schitterende omhaal, waarmee hij de bal loeihard in de kruising joeg.

De acrobatische treffer was een hoogstandje geweest in iedere wedstrijd, maar wat het in dit geval extra bijzonder maakt is dat Olesky maar een been heeft. Met behulp van krukken bestieren hij en zijn medespelers het veld.

Of hij de prijs nu wint of niet, het verhaal van Olesky is er een van overwinnen. De 35-jarige Pool was in zijn jongere jaren een veelbelovende keeper, waarvan iedereen verwachtte dat hij het op het hoogste niveau zou redden in de voetballerij. Een auto-ongeluk maakte echter een eind aan zijn profcarrière. Toch is de sportmentaliteit nooit verdwenen. Alsof het niets is manoeuvreert hij zich door de zestien, werpt hij zichzelf op één kruk de lucht in en voilá… Goal!

Het doelpunt werd door Warta Poznan gedeeld op sociale media, waar het onmiddelijk viraal ging. Ook voetbalbond UEFA was onder de indruk. “Wat een goal!”, schreef de bond op Twitter. Bij de Puskás awards neemt hij het op tegen de Franse grootheid Dimitri Payet en een WK-goal van Braziliaan Richarlison.

Sport
  • iStock