Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Groot DNA-onderzoek in zaak kofferbakmoord

Een oom, een vader, een broer of een opa: wordt de nog onbekende moordenaar van Ralf Meinema uit Klazienaveen er straks bijgelapt door het DNA van een veroordeeld familielid van hem?

Kofferbakmoord

Zes jaar na de gewelddadige moord op de boerenzoon uit Drenthe is de zaak nog altijd niet opgelost. Meinema (31) werd in maart 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn eigen Mercedes, die half in het Stieltjeskanaal bij Coevorden hing. Hij was doodgeslagen met een hard voorwerp.

Ruim anderhalf jaar lang zat er een verdachte vast voor de moord, Hans O. uit Emmen, maar afgelopen mei sprak de rechtbank hem vrij wegens gebrek aan bewijs. Het hoger beroep van die zaak loopt nog.

DNA-verwantschapsonderzoek

Politie en justitie trekken nu alles uit de kast voor het oplossen van de kofferbakmoord: een DNA-verwantschapsonderzoek. Sporen die zijn gevonden in de auto van de vermoorde Meinema worden vergeleken met de databank waarin DNA zit van veroordeelden. In de Mercedes van Meinema werd DNA gevonden op een frisdrankflesje, dat tussen het gaspedaal en de middenconsole van de automaat was geklemd, zodat de auto zonder bestuurder het kanaal in kon verdwijnen. Achterin de Mercedes trof de politie een sigarettenpeuk aan met daarop hetzelfde DNA.

In 2019 werd er in deze zaak ook al een DNA-verwantschapsonderzoek uitgevoerd, maar destijds leverde dat niet de identiteit van de onbekende man op. Omdat dit onderzoek nu al ruim drie jaar geleden is gedaan en sindsdien het aantal DNA-profielen in de databank is toegenomen, heeft het OM besloten opnieuw zo’n onderzoek te verrichten. In de hoop dat er deze keer wél een familielid van de onbekende man opduikt.