Martin Hoogland (1956) mag bij het grote publiek dan minder bekend zijn dan beruchte criminelen zoals Willem Holleeder en Cor van Hout, toch is het vreemd dat er tot voor kort nog nooit een documentaire over hem was verschenen.
Zijn turbulente leven leent zich daar uitstekend voor. Vico Olling, de schrijver van het boek Martin H., dat door Videoland is gebruikt als een soort blauwdruk, noemt hem in de documentaire ‘de belichaming van een corrupte agent’.
Niemand wordt als crimineel geboren, dus ook Martin Hoogland niet. Hij begint in de jaren zeventig als jonge en talentvolle agent in het Amsterdamse politiekorps, maar komt al snel bloot te staan aan corruptie binnen het politieapparaat en aan de verleidingen van de onderwereld. In 1984 wordt hij, wegens wangedrag, gedwongen om ontslag te nemen. Hij glijdt af en kan de lokroep van de onderwereld niet weerstaan. Hij weet zich in recordtijd aan te sluiten bij de top van de Joegoslavische maffia.
In 1991 schiet hij voor het Hilton Hotel in Amsterdam niemand minder dan maffiabaas Klaas Bruinsma dood. Behalve voor deze daad wordt hij twee jaar later ook veroordeeld voor de moord op drugshandelaar en zijn voormalige boezemvriend Tonny Hijzelendoorn. Hij moet twintig jaar de bak in. Maar het dieptepunt uit zijn bestaan moet dan nog komen.
Als hij in 2004 op proefverlof mag, wordt hij op zijn fiets doodgeschoten. Het is het laatste ingrediënt dat nodig is om van zijn leven een documentaire te maken.
De driedelige documentairereeks Martin H. is te zien op Videoland.
- ANP