Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Vught en een politieagent.

Vught

De winnaar: Vught

Je zult je huis maar hebben staan in Vught: het hart van het Nederlandse gevangenisstelsel met als paradepaardje de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) voor criminelen van de zwaarste categorie.

Driehonderd keer per jaar scheurt er dan een colonne langs je voordeur met topcriminelen die heen en weer worden vervoerd naar de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Een colonne van drie tot vijf gepantserde auto’s met zwaarbewapende agenten, die niet alleen voor levensgevaarlijke situaties zorgen door op een snelheid van honderd kilometer per uur de bebouwde kom te doorkruisen alsof het een Formule 1-circuit is, maar die ook nog eens met zwaailichten en sirenes alle omwonenden knettergek maken. Maar aan die lijdensweg is nu gelukkig een einde gekomen. De colonne mijdt voortaan de woonwijken in Vught en omliggende dorpen en trekt vanaf nu door een natuurgebied heen. Zo kan iedereen in de omgeving weer met een gerust hart oversteken.

De verliezer: een politieagent

Het overkomt de gemiddelde politieagent belachelijk vaak, maar vooral met oud en nieuw: bekogeld worden met vuurwerk of met iets anders. Een 65-jarige agent uit Scheveningen, een man die tien jaar geleden in dienst kwam bij de politie, was vorig jaar de pineut.

Hij kreeg in de nacht van 31 december 2022 op 1 januari 2023 een champagnefles naar zijn hoofd geslingerd. Een incident met gevolgen. Niet alleen brak hij door de klap van de fles zijn jukbeen en scheurde hij zijn wang centimeters ver open, waar hij nu nog steeds de gevolgen van draagt in de vorm van een litteken. Ook kon hij wekenlang niet werken, niet sporten en had hij door de pijn moeite met slapen. Afgelopen week kondigde hij in de rechtbank aan dat dit incident voor hem de druppel was. Hij neemt ontslag en begint een eigen recherchebureau. Dat de dader is veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, is voor hem slechts een schrale troost.