Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alberto Stegeman naar Hoge Raad na veroordeling voor plaatsen 'nepbom'

De onderzoeksjournalist wilde aantonen dat de beveiliging van het militaire terrein zo lek als een mandje was.

Stegeman

Tijdens een speciale uitzending van Shownieuws heeft Alberto Stegeman laten weten dat hij toch in cassatie gaat. Stegeman: "Ik vind het nog steeds heel flauw en onbegrijpelijk dat Defensie en het Openbaar Ministerie mij hebben willen vervolgen."

Eerder legde de journalist zich nog neer bij het vonnis van de rechter. Deze oordeelde dat Stegeman een boete van 5000 euro moet betalen voor zijn actie. Nu is hij dus alsnog teruggekomen op zijn beslissing. "We gaan het ook aanvechten", zegt hij. "Ik ga in cassatie bij de Hoge Raad. We zoeken het hogerop."

Wat heeft Alberto gedaan?

In 2018 smokkelde Alberto Stegeman een 'verdachte koffer' mee een militair terrein op. De programmamaker wilde aantonen hoe makkelijk het is om bij Defensie binnen te lopen en daar schade aan te richten.

Verkleed als militair, en gewapend met verborgen camera's en een zijn koffertje, meldde hij zich bij een legerbasis in 't Harde, waar hij vrij makkelijk door mocht lopen. Als kers op de taart plaatste hij de koffer in de eetzaal van de legerbasis. Toen het personeel de koffer uiteindelijk opmerkte, werd de explosievendienst ingeschakeld. Deze kwam tot de ontdekking dat het om een 'nepbom' ging.

Wel nepbom/geen nepbom

En voor dat laatste is Stegeman veroordeeld. Niet voor het binnensluipen van Defensie, maar voor het plaatsen van een 'nepbom'. Je mag namelijk in Nederland best vanuit journalistieke vrijheid misstanden aan de kaak stellen. Echter is het niet toegestaan om met nepwapens/nepbommen te dreigen.

Volgens Stegeman zelf ging het puur om een verdachte koffer, geen nepbom. Volgens de journalist kan hij daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor het inschakelen va de explosievendienst.

Stegeman na de veroordeling: "Ik heb geen telefoontje gepleegd om een bom te melden, of een nepbom. Er staken geen draden uit, en binnenin zat een foto van mij. Het leek zeker niet op een bom."

Fragmentatiebom

Dat zag het hof eerder dit jaar anders. In de koffer zaten, naast foto's van Stegeman, ook draden, stukken klei en schroeven. Vooral dat laatste was volgens de rechter een aanwijzing dat Stegeman het wel degelijk op een bom had willen laten lijken, aangezien de aanwezigheid van schroeven meestal wijst op een fragmentatiebom.

De foto's van Stegeman aan de binnenkant waren bovendien niet voldoende bewijs dat het een 'nepbom' betrof, aldus het hof. Het middel dat Alberto Stegeman heeft gebruikt om de misstanden aan te tonen, werd dan ook bestempeld als 'te zwaar'.

De beveiliging zou onnodig in verwarring zijn gebracht en er zijn kosten gemaakt omdat de Explosieven Opruimingsdienst is ingeschakeld. Ook de angst die ontstond door de actie speelde mee in Stegemans eerdere veroordeling.

Het is afwachten of de Hoge Raad tot een andere conclusie komt dan de rechtbank en het hof.

Nieuws
  • Shownieuws
  • BrunoPress/Patrick van Emst / Brunopress.nl