Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

5 tips voor een onderhoudsvrije, maar groene tuin

Ook goed te doen voor mensen zonder groene vingers.

Groene tuin

Er zijn genoeg mannen die het leuk vinden om op een vrije zaterdagmiddag wat uurtjes in de tuin te besteden voor onderhoud. Wat onkruid wieden, planten snoeien of even met de grasmaaier over het gazon, dat is allemaal nog prima te doen. Maar het onderhoud van je tuin moet niet teveel tijd kosten. Het liefst besteed je die namelijk aan andere dingen, zoals genieten in de tuin met je vrienden. Toch is het leuk om groen om je heen te zien als je in de tuin zit of naar buiten kijkt en niet een soort parkeerplaats vol tegels. Het goede nieuws is: een onderhoudsvrije tuin kan ook prima zonder tegels. Helemaal geschikt voor de drukke man die in het weekend liever in de tuin zit dan er aan het werk is.

Kunstgras in plaats van echt gras

Er gaat soms niets boven het gevoel van een echte grasmat in de tuin. Maar een echt gazon vergt behoorlijk wat werk. Bovendien moet je tuin wel aan de juiste eisen voldoen om het gras goed te laten groeien. Heb je eenmaal een mooie grasmat, dan ben je behoorlijk wat tijd kwijt aan het maaien en onderhouden. Heb je daar geen zin in, maar wil je het gras niet vervangen voor tegels, kies dan in plaats daarvan voor kunstgras. Weinig onderhoud, nooit meer grasmaaien en toch een lekkere groene tuin. Kunstgras is tegenwoordig van echt goede kwaliteit waardoor je er alsnog prima een balletje op kunt trappen zonder het gevoel te hebben dat je op plastic loopt. Ook het uiterlijk is vaak niet van echt te onderscheiden.

Hoe meer hoe beter

Een tijdrovende klus die ervoor zorgt dat je toch weer in het weekend in de grond zit te graaien, is het wieden van onkruid. Geen zin in onkruid wieden? Zet dat je tuin zo vol mogelijk met planten en bloemen. Hoewel je waarschijnlijk denkt dat meer planten ook meer werk betekent, is het tegendeel waar. Hoe meer bedekt de bodem is, hoe minder onkruid te kans krijgt om te groeien. Een stuk kale grond wil het liefst begroeien. Je kunt bij het uitkiezen van je planten ook rekening houden dat ze weinig onderhoud nodig hebben en je ze zoveel mogelijk met rust kunt laten. Zo’n wilde tuin best is gezellig en je laat de natuur z’n gang gaan. Dat betekent ook weer minder werk voor jou.

Geen tegels

Hoewel veel mensen dus denken dat een tuin vol tegels lekker makkelijk is, is dat in de praktijk wel een ander verhaal. Onkruid kruipt waar het niet gaan kan en gaat tussen de voegen van je tegels zitten. Wortels zitten eronder verstopt waardoor het juist veel moeilijker te verwijderen is. Ook die bekende groene aanslag is hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Bovendien komt het altijd weer terug, je blijft dus bezig. Daarnaast kan water niet goed weglopen waardoor je veel sneller last van wateroverlast en het is een stuk warmer in de zomer. Planten en bomen geven een natuurlijk verkoeling en die is vaak wel welkom als je op een hete zomerdag in de tuin zit met je vrienden of gezin.

Geen planten in potten

Planten in de tuin kun je het beste in de bodem plaatsen en niet in een pot. Planten in de aarde zorgen er zelf voor dat ze voldoende water nemen en halen hun voedingsstoffen uit te bodem. Een plant in een pot heeft die mogelijkheid niet en vraagt dus meer van jouw aandacht en tijd.

De juiste tuinmeubelen

In een tuin heb je natuurlijk een goede zitplek nodig. Kies bijvoorbeeld voor een loungeset of eettafel waar je avonden kunt hangen met mooi weer. Veel mensen kiezen nog altijd voor tuinmeubels van hout, vanwege de robuuste uitstraling. Met het juiste onderhoud kunnen deze stukken ook lang meegaan. Maar waar je vooral geen zin in hebt is je tuinmeubels meerdere keren per jaar in de olie zetten of behandelen met speciale technieken om ze goed te houden. Eerlijk is eerlijk, je hebt vast ook geen tijd en zin om je daarin te verdiepen. Het beste kun je dus kiezen voor onderhoudsvrije meubelen, die bestaan namelijk ook. Materialen die niet veel meer nodig hebben dan af en toe een doekje eroverheen en ook nog eens het hele jaar door buiten kunnen staan zonder gedoe. Kies in plaats van hout dus voor meubelen van aluminium, kunststof of wicker. Berg wel even je tuinkussens op in de schuur of garage, die overleven het namelijk iets minder goed in alle weersomstandigheden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner

Lifestyle
  • Unsplash