Alles over de nieuwe design trend: stalen deuren

Staal en glas komen samen in dé trend van deze tijd in architectuur en design: de stalen deur.
@media (max-width: 679px){#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6574fc3799ed8 img{#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6574fc3799ed8 img{#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6574fc3799ed8 img{#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6574fc3799ed8 img{#fig-6574fc3799ed8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Stalen deuren

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met hardhoutdiscount.nl.

Bij een stalen deur denk je misschien aan de grote zware deur van een gevangenis of kluis. Maar google het woord maar eens en je ziet één van de design trends van dit moment. Hier vind je alles over deze trendy deur en waarom het naast mooi design ook heel praktische in gebruik is.

De stalen deur bestaat uit een grote glasplaat vastgezet in een stevig frame van staal. Het staal kan op verschillende manieren zijn afgewerkt. Meestal wordt gekozen voor een afwerking met poedercoating. Het zwarte frame zorgt voor een duidelijke omkadering van de deur. Waarom zijn stalen deuren een aanwinst voor je interieur in huis of kantoor?

Praktisch en stijlvol

De combinatie van glas en staal is stevig. Maar het glas laat natuurlijk ook al het licht door tussen de verschillende ruimtes of van buiten naar binnen. Dit maakt het ook een praktische en licht besparende afsluiting van een ruimte. Door de duidelijk zichtbare stalen constructie heb je ook niet snel dat mensen tegen het glas oplopen.

Een stalen deur is in principe in elk deurgat te monteren omdat de deur helemaal op maat kan worden aangeleverd. Het maken van een deur en plaatsen ervan is een specialistisch precisie werkje. Daarom is het aan te raden om dit door een specialist te laten doen. Een keer goed geplaatst gaat een stalen deur voor lange tijd mee. Dit is ook zonder grootschalig onderhoud. Iets wat bijvoorbeeld bij een houten deur, die je om de zoveel tijd opnieuw moet schilderen, niet het geval is.

Het glas zorgt voor een open gevoel en licht, maar houdt wel de warmte in een ruimte vast. Het is verder ook redelijk geluidsdicht. Dit maakt het ook een fijne oplossing in een kantoorpand. Je hebt het gevoel van privacy van een eigen werkplek door het sluiten van de deur, maar blijft ook altijd in contact staat met de andere ruimtes.

Hoe houd je een stalen deur schoon?

Al dat glas lijkt een hele klus om schoon te houden, maar dat valt eigenlijk best mee. De poedercoat laag van het frame is nagenoeg onderhoudsvrij. Gelukkig is de deur verder makkelijk stofvrij te maken met een multi vezel doekje. Vervelende vieze vingertjes verwijder je makkelijk en snel met een glasreiniger in sprayvorm.

Mooie match met verschillende interieurstijlen

De deuren passen in diverse huisstijlen. Het design is eenvoudig maar stijlvol en dat maakt het juist zo goed te combineren met andere stijlen.

Een combinatie met de industriële stijl

Grote fabriekslampen, roestvrij staal en strak design in de stijl van de fabriekshallen uit de jaren 30 van de twintigste eeuw is enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Deze stijl is ook goed te combineren met een stalen deur. Want de materialen van de deur komen terug in de rest van het interieur.

In het moderne interieur

Het moderne interieur met strakke geometrische vormen, grote heldere kleurvlakken of juist witte wanden past bij het strakke design van een stalen deur. De materialen van de deur staan ook voor moderne vormgeving en uitstraling. Transparant en zwart combineren bovendien mooi met heldere kleuren.

Rustiek in combinatie met moderne stijl

Maar ook in een rustieke landelijke stijl misstaat een stalen deur niet. Een stalen deur blijkt prachtig te staan in een monumentaal interieur of een verbouwde boerderij. Staal en glas combineren mooi met een oude houten vloer of een plafond met dwarsbalken.

Verschillende typen stalen deuren

Stalen deuren zijn er in verschillende constructies die elk hun eigen voordeel hebben. Ze zijn voor verschillende groottes beschikbaar. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Taatsdeur

Deze deuren hebben het draaischarnier op het plafond en op de vloer. De deuren kunnen hierdoor beide kanten opdraaien. Dit type deur heeft verder geen kozijn. Hierdoor past het perfect bij een minimalistische woon- of werkstijl.

Een roterende taatsdeur

Deze deur heeft een soortgelijke constructie als de taatsdeur. Alleen dit type deur kan 360 graden draaien als een muur. Dit zorgt ervoor dat je een glazen wand kunt creëren maar ook makkelijk van twee ruimtes een geheel kunt maken.

Schuifdeur met rail systeem

Dit is een type schuifdeur die via een railsysteem in een kozijn beweegt. De deuren sluiten in het midden met een magneet.

De schuifdeur op rollers

Dit type deur loopt letterlijk op rolletjes. Het rolsysteem hangt aan de bovenzijde van de opening. De deuren kunnen naar de buitenzijde geopend worden en sluiten samen in het midden.

Stompe deur

Een stompe deur valt helemaal binnen het kozijn. De deur wordt afgehangen aan scharnieren en kan maar naar een zijde openen. Dit type deur kan ook geschikt zijn voor een buitendeur.

Voor een nieuw huis of kantoor: een stalen deur is een praktische oplossing in een woon- of werkruimte. De stalen deur is daarom momenteel echt een trend.

Het zal door het mooie tijdloze design ook een klassieker worden. Trendy én klassiek dus, wie wil dat nou niet? Helemaal als je je bedenkt dat stalen deuren niet alleen een lust voor het oog zijn, maar daarnaast ook ontzettend praktisch. Vooral de keuze uit tal van verschillende varianten zorgen ervoor dat er voor ieder huis wel een geschikte stalen deur te vinden is.