Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wordt TikTok verboden in Nederland? 'Tijd voor overheid om in te grijpen'

Het platform zou onder andere 'schadelijk zijn voor kinderen', aldus sommige politici.

TikTok

TikTok verovert de wereld in razend tempo. Het platform draait voornamelijk om korte filmpjes, vaak onder begeleiding van populaire muziek. En daar kleven allerlei risico's aan, aldus de hoge heren en dames in Den Haag.

Vooral kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie ziet in TikTok de duivel. "TikTok biedt onvoldoende bescherming aan kinderen, schendt privacywetgeving en is voornemens data van gebruikers door te sturen naar China, waardoor het ook een veiligheidsvraagstuk wordt", vat de politicus de gevaren samen. "Dit alles maakt dat het tijd is voor de overheid om in te grijpen."

China

De populariteit van het platform, alsmede de gevaren die ermee gepaard gaan, hebben inmiddels ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering bereikt. Zij stelt dat veel jonge kinderen verslaafd raken. Ook onderkent ze dat er risico's zitten aan het delen van gebruikersdata. Wat gebeurt hiermee? Wie heeft er precies toegang tot informatie?

Feit is in ieder geval dat TikTok een Chinees bedrijf is. En het is geen geheim dat het bedrijfsleven in het land van de lange muur verweven is met de overheid.

Verbod?

De app verbieden in Nederland zou een behoorlijk radicale stap zijn. Maar wel eentje die ChristenUnie-man Don Ceder toejuicht. Wat hem betreft hebben Nederlanders binnenkort geen toegang meer tot de app.

Zover wil het kabinet echter nog niet gaan. Staatssecretaris Van Huffelen stelt dat ze zich wel degelijk zorgen maakt om de geluiden die ze hoort over de kwestie, maar "we moeten eerst de kans geven aan zo'n platform om zich aan te passen." Dat betekent dat TikTok zich, net als andere sociale media, gewoon aan de geldende (privacy)regels moet houden. Wel komt er een onderzoek naar TikTok om bloot te leggen of er dingen misgaan bij de Chinese app, en zo ja, wat dan precies.

Nieuws
  • Hart van Nederland, Metro Nieuws
  • Pexels