Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Oranje heeft maar één ster

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Oranje en de Jumbo.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Ik moet je wat bekennen, vriend.

Nog vóór alle ophef over die idiote Jumbo-reclame en die paar Oranjesupporters die zich hoogstpersoonlijk door de emir van Qatar op het WK laten fêteren als ze zich laten omscholen tot NSB’er, kreeg ik een mailtje van Talpa. Of ik aanwezig wilde zijn bij de live-show van het SBS-programma I Want Your Song ‘waarin Mart Hoogkamer het nieuwe voetbalvolkslied gaat kiezen’. Ik weet niet hoe de hel eruitziet, maar een studio vol Oranjevolk dat juicht en klapt op de maat van wanstaltige muziek moet toch aardig in de buurt komen. (Het nummer Mijn oranje hart won trouwens, dus begin maar vast met oefenen: Nederland-Senegal is al maandag over een week).

Ik kwam er makkelijk onderuit door te zeggen dat zo’n liveshow op zaterdag niet echt ideaal is voor een weekblad dat op vrijdag al sluit – niet eens gelogen – maar wat ik eigenlijk bedoelde was: tief alsjeblieft op met die oranje meuk. Ik weet niet wat het met die kleur is, maar die verandert volwassen mensen soms in lelijke en volledige doorgeslagen idioten. Of wil je soms beweren dat Harrie de Tietenman, die indiaan uit Emmen en rapper Donnie, die vooropging in die polonaise van bouwvakkers in die Jumbo-reclame, allemaal lekker tussen de oren zijn? De meeste sneue figuren waren nog wel de oranjegekkies die wegliepen uit het publiek van Jinek en op weg naar de uitgang nog iets mompelden over dat geouwehoer aan tafel waar ze het niet mee eens waren. Mag natuurlijk, ieder zijn mening, maar iemand op Twitter (over meningen gesproken) merkte terecht op (ook een mening) dat tv geen Facebook is waar je ongefilterd maar meninkjes kunt braken en kunt weglopen als je het ergens niet mee eens bent.

Ik hou mijn hart dan ook vast voor de verbale diarree die ze deze week weer op sociale media kieperen als Louis van Gaal zijn definitieve WK-selectie bekendmaakt. Of ‘die janksmoel van een Simons’ wel mee moet, of ‘dat kreupele Blinde paard’ en die ‘aansteller van een Van Dijk, met z’n One Love-homo-bandje om z’n arm’. “Maar ondertussen wel op dat lijkenveldje gaan trappen en nog steeds Vandaag Inside boycotten hé, hypocriete pannenkoek!” Je begrijpt dat ik die idioten nu in bescherming neem door hun woorden wat netter en zonder spelfouten op te tikken, maar het is werkelijk om te janken, vind je niet? Maar even los daarvan: Xavi Simons, al dan niet met een ‘janksmoel’, hoort toch gewoon op het WK? Zou je dat even op Facebook willen zetten?

Het spotje dat het maar één dag uithield op tv.

Edwin Struis

Sinds dat spotje heet Jumbo bij ons thuis Dombo. Als de producten daar in de schappen net zo smakeloos zijn als die commercial, dan hou ik m’n hart vast voor die supermarktketen. Wat ik me niet kan voorstellen: er gaan toch wat brainstormen, vergaderingen en meetings aan zo’n spotje vooraf voordat het de ether in wordt geslingerd? Van die hersenloze derderangs C-artiesten, Frank Lammers incluis, hoef je geen eurekamoment te verwachten, anders dan een hap te nemen uit het bij hem thuis opgestapelde cashgeld van über-Dombo Frits van Eerd, maar bij zo’n reclamebureau moet toch íemand geopperd hebben dat het misschien toch niet zo heel erg kies is om bouwvakkers op een steiger de polonaise te laten lopen?

Dat Oranjefans niet de meest snuggere sujetten op aarde zijn, dat wisten we al een tijdje. Man, man, ik heb er wat voorbij zien komen al die jaren dat ik het Nederlands elftal volgde als journalist. Dan liepen ze weer in optocht in Bern, Johannesburg, Charkov, of hoe al die gehuchten ook mogen heten.

Een zinnig gesprek viel er niet mee aan te knopen, anders dan oe of ah, en ’s avonds ging er zoveel drank in dat ze je enkel met hun adem al konden vloeren. De generaal, de indiaan, de tietenman; wat een volk. Eentje droeg er altijd een wereldbeker mee, hoeveel karma kan een mens verdragen? Vandaar dat we nooit meer wereldkampioen worden.

Nee, ook nu niet. Ik vind het lief van je dat je pleit voor het meenemen van Xavi Simons naar Qatar, ondanks z’n kraaltjes en z’n huilie-huilie-bekkie, maar het zal uiteindelijk weinig uitmaken.

Het huidige Oranje telt namelijk te veel doorsnee spelers die het verschil niet kunnen maken. Voorheen konden we in elke linie bouwen op minimaal één speler in vorm, maar die hebben we nu niet.

Ik weet niet eens wie er straks als keeper moet fungeren. Met zenuwpees Jasper Cillessen in hun rug slaat de hele defensie op hol, de degelijkheid van Remko Pasveer is in de Champions League totaal verbrokkeld en Mark Flekken zag er laatst vijf om z’n oren vliegen op bezoek bij Bayern München. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Steven Bergwijn, Memphis Depay; ook bij hen is de genialiteit momenteel ver te zoeken. We hebben maar één ster in de gelederen en dat is Louis van Gaal. Maar ja, die is 71. Ik hou m’n hart vast, met of zonder Xavi Simons.