Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Marengo-kroongetuige Nabil B: 'Saïd R. zei dat Ridouan T. me wilde opruimen'

Saïd R. staat op dit moment voor de rechter. De vermeende rechterhand van Ridouan T. is verdachte in het Marengo-proces, dat draait om een zestal liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Saïd R.

Foto boven: Saïd R.

R. wordt in verband gebracht met meerdere moorden en grootschalige drugshandel. Het OM ziet hem dan ook als een van de kopstukken van de Mocro Maffia en rechterhand van Ridouan T. En precies om die reden waren de autoriteiten lange tijd naarstig naar hem op zoek in binnen- en buitenland. Toch wist hij. lange tijd op vrije voeten te blijven. Tot februari 2020. In Colombia werd R. toen alsnog opgepakt door een speciale eenheid van de Colombiaanse politie. Eind 2021 werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Dat laatste is ook precies de reden waarom het proces van Saïd R. achterloopt ten opzichte van de rest van de verdachten in het Marengo-proces. Vooral het dikke dossier zou voor vertraging hebben gezorgd.

Verklaringen kroongetuige

Belangrijk onderdeel in de megazaak zijn belastende verklaringen van Nabil B., de kroongetuige die een deal sloot met het OM. Hij zou voor zijn arrestatie onderdeel zijn van Ridouan T's organisatie, maar zou vrezen voor zijn leven wegens zijn betrokkenheid bij een mislukte liquidatiepoging waarbij de verkeerde werd vermoord. In ruil voor strafvermindering doet hij een boekje open over het reilen en zeilen van onder meer Ridouan T. en Saïd R.

Kort nadat Nabil B.een overeenkomst aanging met justitie werd zijn broer Reduan B. geliquideerd. Niet veel later kwam ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, door moord om het leven. En ook B's vertrouwenspersoon Peter R. de Vries werd in koele bloede geliquideerd.

Dinsdag en woensdag wordt Nabil B. gehoord in de rechtszaal. Onder onder andere over de vermeende betrokkenheid van Saïd R. bij liquidaties en pogingen daartoe.

'Hij loste problemen op'

Volgens Nabil B. was Saïd R. "de linkerhand" van Ridouan T., zo schrijft de bij de zitting aanwezige Telegraaf-journaliste Saskia Belleman.

Nabil B: "Als er problemen waren loste hij ze op. (...) Hij was heel goed met Ridouan T. en uiteindelijk met mij."

Volgens de kroongetuige fungeerde Saïd R. als een soort zaakwaarnemer op het moment dat Ridouan T. over de grens bivakkeerde. De man die de zaakjes regelde. Dat gold ook voor Mao R. De mannen, T. en R., zouden volgens Nabil B. dan ook een hechte band hebben.

'Saïd R. zei dat die kleine me wilde opruimen'

Kroongetuige Nabil B. liet zich op een gegeven moment expres oppakken. Met een wapen op zak, als een soort excuus dat hij langer in de bak kon blijven. Daar waren zijn kansen op overleven naar eigen zeggen groter dan op straat.

"Saïd R. zei tegen me dat die kleine (Ridouan T., red) me wilde opruimen", aldus B. "Toen dacht ik: oké."

Ook stelt de kroongetuige dat Saïd R. zou hebben gezegd dat hij "ervoor was gaan liggen" en zo zou willen voorkomen dat Nabil B. uit de weg zou worden geruimd.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • politie