Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Willem-Alexander in Qatar: Koning der hypocrisie

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Willem-Alexander.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Met het gevaar dat we als twee kreupele kamelen in de woestijn achter de meute aanhobbelen, moeten we het toch weer over Qatar hebben. En dan vooral over het eeuwige gedraaikont van ons kabinet. Want gaan we nu opeens wél regeringsfunctionarissen, of zelfs de koning, naar het WK sturen?

De grootste fuck you kwam zoals altijd weer van Mark Rutte die – ik weet niet hoe hij het over zijn lippen krijgt – zei dat we ‘niet juichen voor de stadions, maar voor de spelers’. Alsof hij daarmee al niet hard genoeg in het gezicht spuugde van de nabestaanden van de 6500 arbeidsmigranten die omkwamen bij de bouw van de stadions, liet hij terloops ook nog even weten wat het werkelijke motief is om te dansen op hun graf: in Qatar hebben ze gas, dus we moeten ze nog even te vriend houden, willen we niet met z’n allen bevriezen deze winter.

Natuurlijk verbaast mij dit niet: als je als ministerieel eindverantwoordelijke wegkomt met een toeslagenaffaire, met een provincie die op instorten staat en met het wegmoffelen van sms’jes en ander archiefmateriaal zodat je beleid nooit helemaal te reconstrueren valt, dan waan je je al snel onschendbaar.

Dus ook in de Qatar-discussie.

Terwijl bij iedereen nu de schellen van de ogen vallen, vond ik het commentaar van oud-rechercheur Sander Schaepman, die bij Op1 aan tafel zat om het over heel andere dingen te hebben, nog het sterkst. Mocht het écht zo zijn dat de koning gevraagd wordt om vanuit diplomatiek oogpunt het vliegtuig naar Qatar te nemen, moet hij dat dan niet zélf weigeren? Daar was volgens Schaepman wel iets voor te zeggen, en wel om twee heel duidelijke redenen.

Ten eerste: Willem-Alexander zou niet wéér zo’n foutje moeten willen maken als destijds in Sotsji, waar hij triomfantelijk met Vladimir Poetin een biertje dronk in het Holland Heineken House. Maar nog veel belangrijker: achter die hele shitshow van arbeidsmigranten in Qatar gaat een schimmige wereld van georganiseerde misdaad schuil (denk mensenhandel, uitbuiting en moderne slavernij). Daar moet je volgens Schaepman ver weg van blijven, zeker als blijkt dat je eigen dochter niet eens het huis uit kan en fatsoenlijk kan studeren nu de georganiseerde misdaad in ons eigen land het op haar heeft gemunt.

Ik weet hoe smerig je het WK in Qatar vindt en dat het wat jou betreft niet snel genoeg maandag 19 december kan zijn (want dan zit het erop), maar richt je pijlen eens op Rutte en Willem- Alexander. Begrijp jij wat er in hun hoofden omgaat?

Edwin Struis

Ik prijs me zó gelukkig dat ik niet weet wat er in de hoofden van zowel Rutte als onze koning omgaat. Maar dat er iets te weinig hersens in circuleren, dat is wel duidelijk. Sinds hij gezegend is met de bijnaam ‘Prins Pils’ kan ik me ook niet zo druk maken om het gedrag van W-A. De man heeft nu al zoveel misstappen begaan in z’n leven dat een kopje thee drinken met de chef-slavendrijver van Qatar er ook nog wel bij kan.

Ik bedoel hij citeerde ooit een briefschrijver in een Argentijnse krant om de rol van zijn toekomstige schoonvader in de militaire junta van eind jaren zeventig wat af te zwakken totdat iemand hem erop wees dat de auteur van de brief dictator Videla zelf was. “Een beetje dom,” noemde Máxima dat, maar sindsdien hobbelt onze vorst van de ene gênante situatie naar de andere.

Met name als er sport in het spel is, schijnt hij blind te worden voor de omstandigheden. Lekker aan de pils met Poetin, wie doet me wat?

Je zou er bijna Republikein van worden, ware het niet dat we waarschijnlijk dan zaten opgescheept met president Rutte. Dat deze man al twaalf jaar premier is, zegt veel over dit land. We lachen weleens om de Engelse politiek, maar ze begrijpen beter wanneer de houdbaarheidsdatum van een falende premier verstreken is, ook als dat al na 44 dagen is. Wij zitten al veel te lang opgescheept met een warhoofd die nergens een actieve herinnering aan heeft, kritiek alsmaar weglacht en nu ook weer tegen de wil van de Tweede Kamer en een groot deel van de bevolking vindt dat er wel een regeringsdelegatie naar Qatar moet om toekomstige gasleveranties veilig te stellen. Mensenrechten ondergeschikt maken aan economische motieven, laat dat maar aan Rutte over. In Groningen en bij de slachtoffers van de toeslagenaffaire weten ze er alles van. De KNVB is ook maar meteen gestopt met de OneLove-aanvoerdersband die staat voor inclusiviteit en respect voor iedereen, ongeacht geaardheid of geloof, want waar maak je je druk om als voetbalbond als voor je eigen regering de openlijke minachting voor minderheden van de Qatarese slavendrijvers geen enkele reden vormt om dit land in de ban te doen?

Want ja, als er ergens een feestje is, moeten we weer vooraan in die tenenkrommende polonaise, dit keer achter de jurk van de emir. Dat het bloed er van de muren druipt is van ondergeschikt belang, want meneertje Rutte komt niet voor de stadions, maar voor ‘onze jongens’. 19 december, kom snel!