Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Lekker voor hem’, zei Christopher W. tegen zijn vriendin na de aanslag op De Vries

Verdachte onthult mogelijk motief in telefoongesprek.

Peter R. de Vries

De zaak van de moord op Peter R. de Vries is nog altijd in volle gang. Ook nu komen er weer nieuwe feiten bovendrijven. Christopher W., een van de verdachten van de aanslag op de misdaadverslaggever, heeft vlak na de liquidatie iets gezegd dat als motief gezien zou kunnen worden.

Aan zijn vriendin vertelde hij dat Peter R. de Vries ‘overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten’. Dit liet hij haar weten tijdens een telefoongesprek, dat is afgeluisterd door de recherche.

Achtergrond

Christopher W. zelf is vermoedelijk niet direct bij de moord betrokken, al zou hij wel de opdracht hebben gekregen. Later ging die opdracht naar andere personen, maar W. bleef op de achtergrond een belangrijke rol spelen. Hij belt vanuit de gevangenis, waar hij zit vanwege een oude straf, met Gerower M. en Erickson O., die dan zeggen ‘op weg te zijn’. Zij reden in een auto achter de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. Die avond wordt Peter R. de Vries vermoord.

Onderzoeksdossier

’s Avonds belt Christopher W. met zijn vriendin, die hem vertelt dat de misdaadjournalist is neergeschoten. “Lekker voor hem”, zegt W. dan, waarop zijn vriendin woedend reageert. Vervolgens zegt hij dat Peter R. de Vries ‘overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten’. Volgens EenVandaag heeft men dit telefoongesprek kortgeleden toegevoegd aan het onderzoeksdossier over de aanslag.

Overlijden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam, waarna hij na negen dagen overleed in het ziekenhuis. De twee mannen die de moord vermoedelijk hadden uitgevoerd, zijn binnen één uur na het misdrijf klemgereden op de snelweg en opgepakt. Zij staan beide terecht bij de rechtbank Amsterdam.

Onderzoek

In het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries, werd op 4 juli de vermoedelijke aanstuurder van de twee uitvoerders aangehouden: de 27-jarige Poolse Krystian M. De Pool die men recentelijk heeft aangehouden, is volgens het OM geen familie van M. Volgens justitie zou M. via een telefoon op afstand de moord hebben aangestuurd.

Daarnaast wordt Ridouan T. in verband gebracht met de aanslag op De Vries. Volgens het OM is T. een van de kopstukken van de Mocro Maffia. Hij is dit moment dan ook verdachte in het Marengo-proces, de zaak rondom meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Peter R. de Vries was werkzaam als vertrouwenspersoon en adviseur van Marengo-kroongetuige Nabil B.

Misdaad
  • T&W, eenvandaag
  • Pro Shots / NL Beeld