Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Openbaar Ministerie zit zonder personeel, tientallen strafzaken stopgezet

De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook vrouwe Justitia. Het OM maakte vandaag bekend dat 52 strafzaken beëindigd worden vanwege personeelstekort.

openbaar ministerie

Vorige maand hing het al even in de lucht, maar nu is het dan officieel. De rechtbank in Den Haag zet tientallen strafzaken stop vanwege personeelstekort bij het Openbaar Ministerie (OM). Een vrij unieke gebeurtenis, want dit zijn 52 zaken waar met belastinggeld een hoop moeite in is gestoken. Zowel politie, als justitie, als rechterlijke macht mogen de opgebouwde dossiers en opgedane kennis nu dus het raam uitgooien.

Personeelstekort

De reden voor het beëindigen van de strafzaken is simpel: er is simpelweg niet genoeg bezetting bij het OM om de boel rond te krijgen. Vorige maand stelde de officier van justitie al dat er 53 zaken te lang stil hebben gelegen. Dit ging om zaken van minstens 4 jaar oud, die bijvoorbeeld draaiden om het dealen van drugs.

Het OM heeft bij de Haagse rechtbank een verzoek ingediend om deze strafzaken stop te zetten, en hier is de rechtbank mee akkoord gegaan. Volgens de rechtbank is er bij elke zaak gekeken naar onder meer de aard en ernst van de al-dan-niet gepleegde feiten. En naar aanleiding hiervan zou er geen reden zijn geweest om de zaken niét stop te zetten. Van de 53 zaken is er eentje die wel blijft lopen; hier staat namelijk nog een vraag open.

Voorrang

Dat deze zaken zo lang stil hebben gelegen, komt doordat andere strafzaken voorrang kregen. Zaken waarbij slachtoffers, minderjarigen, of gedetineerde verdachten betrokken waren, kregen zo een streepje voor in de prioriteiten.

Afpak-partij

Tussen de 52 zaken die nu beëindigd zijn, zaten ook enkele ontnemingszaken. Dat wil zeggen: strafzaken waarbij justitie nog geld wil zien van daders die al een celstraf hebben uitgezeten. In sommige gevallen is dat nu niet meer nodig. Hier en daar heeft het OM bijvoorbeeld al een financiële overeenkomst gesloten. In andere zaken geldt dat de rechter al bepaald heeft dat eventuele criminele winst de slachtoffers toekomt.

De rest van die centen gaan we in elk geval dus niet meer zien.

Nieuws
  • NU.nl
  • iStock