Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wilders keihard in de Kamer: 'Jetten is een klimaatpsychopaat'

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn in volle gang. Dat betekent dat de Tweede Kamer zijn licht laat schijnen op de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd op Prinsjesdag. Ook Wilders laat van zich horen. Sterker: hij gaat er met gestrekt been in vandaag.

Wilders

Boegeroep en gejoel langs de route van de Glazen Koets gister. Wat in het verleden nog weleens een dag was van optimisme, grappige hoedjes en een spreekbeurt van de koning, was Prinsjesdag gister een moment waarop vooral de onvrede in Nederland duidelijk zichtbaar was.

De demonstranten met omgekeerde Nederlandse vlaggen en spandoeken met teksten als 'Fuck Rutte' erop waren daar een goed voorbeeld van. Maar ook uit de korte interviewtjes met aanwezige politici - en dan vooral de oppositieleiders - bleek die onvrede. Het debat in de Tweede Kamer vandaag is een voortzetting van de kritiek die gister al geuit werd.

Wilders is bikkelhard

Vooral de clash van Geert Wilders met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte viel op. De PVV'er hekelt de afwezigheid van energieminister Rob Jetten en noemde hem onder meer een klimaatpsychopaat, vanwege de oplopende energierekeningen en tegelijkertijd peperdure klimaatuitgaven. Paternotte maakte Wilders op zijn beurt uit voor 'de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin.'

Maar Jetten was niet de enige D66'er die het moest ontgelden tijdens de speech van Wilders, ook Kaag kreeg ervan langs. De minister van Financiën kwam 'weer voorbij gevlogen' en verdiende 'een gouden bezem', omdat ze volgens een recent onderzoek werd gezien als de meest onbetrouwbare politicus van het moment. Paternotte neemt het vervolgens ook op voor Kaag, maar krijgt dan zelf de wind van voren van Wilders. "U en uw kabinet hebben Nederland in de armoede gestort", aldus de PVV-voorman. "En u moet zich daarvoor kapot schamen."

Beide heren werden door kamervoorzitter Vera Bergkamp aangesproken op de manier van debatteren. Ze moesten zich van haar meer op de inhoud richten en niet telkens op de man spelen.

Ambstmisdrijf

In zijn betoog maakt Wilders vooral duidelijk dat hij vindt dat het kabinet niet genoeg heeft gedaan om de problemen op te lossen de afgelopen tijd. Door zo lang te wachten heeft de regering zich zelfs schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf zegt hij. Daarmee doelt Wilders op Artikel 20 van de Grondwet: de bestaanszekerheid van de bevolking is 'voorwerp van zorg der overheid' is. Dit hebben Rutte & Co nagelaten, aldus de PVV-leider.

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • www.brunopress.nl