Dat lieten zijn advocaten weten tijdens een regiezitting op donderdag 1 september. Ü. zou volgens hen op een dodenlijst staan en bang zijn om geliquideerd te worden.
De dreiging zou volgens een van de advocaten op dit moment onderzocht worden binnen het huis van bewaring waar Veysel Ü. op dit moment vastzit.
De schietpartij
Veysel Ü. meldde zich op 30 maart op het politiebureau als de schutter in de Zwolse fastfood-tent. Daar werden eerder die dag de bekende horeca-broers Ali en Hüseyin Torunlar van dichtbij doodgeschoten.
De slachtoffers van Turks-Koerdische afkomst zijn allebei afkomstig uit Zwolle. Huseyin was geruime tijd eigenaar van twee Grillrooms in de stad en de twee broers hadden veel familie en bekenden in de stad.
Motief
Verschillende bronnen meldden aan RTV Oost dat er sprake was van een openstaande schuld tussen het Ü. en de slachtoffers. Zelf geeft Ü. aan dat er ook afpersing in het spel was. Hij zou daarom met één van de broers afgesproken hebben in de McDonald’s. De andere broer zou daarbij als bemiddelaar zijn aangeschoven. Veysel Ü. trok echter een wapen, waarna hij beide mannen in het drukke fastfoodrestaurant om het leven bracht.
Van een liquidatie of moord is er echter geen sprake, zo stelt Ü's advocaat. Hoewel de verdachte al toegegeven heeft de schutter te zijn "heeft hij dit niet gewild", aldus de raadsman.
Link met heroïnehandel
Veysel U. en zijn vader werden al langere tijd in de gaten gehouden door de politie. RTV Oost meldt aan de hand van vertrouwelijke documenten over de zogenaamde 4M-zaak dat de levensmiddelengroothandel van de familie van U. in de jaren 90 werd gebruikt om geld uit de heroïnehandel wit te wassen.
4M
De 4M-zaak draaide om vier Turkse broers die een groot netwerk van heroïnehandelaars tussen Nederland en Turkije aanstuurden. Op een zeker moment zou de organisatie geld geleend hebben aan één van de twee slachtoffers van de schietpartij in de McDonald’s. Het andere slachtoffer was destijds ontvoerd en bevond zich in Parijs. Zijn broer gebruikte het geld - een som van 300.000 gulden - om de vrijheid van zijn familielid terug te kopen.
Het is niet duidelijk of de broers aan de hand van conflicten uit die tijd geliquideerd zijn. RTV Oost sprak met oud politiechef Van Zwam die destijds aan het hoofd van de 4M-zaak stond. Volgens hem is het niet uitgesloten dat het motief wortels in dat onderzoek heeft. "Ik weet wel zeker dat er een boel open eindjes waren. Het liep ons toen over de schoenen. Het onderzoek was zo groot, dat we ons alleen hebben moeten concentreren op de hoofdpersonen, de familie M."
- de Telegraaf, RTV OOST
- Pro Shots / SIPA USA