Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gerucht: van bedraad naar draadloos opladen

Op 13 september komt Apple met een nieuwe smartphone: de iPhone 14. Ook dit vlaggenschip kun je waarschijnlijk draadloos opladen via MagSafe of bedraad met een Lightning-kabel. Maar hoe zit dit bij toekomstige modellen? Het gerucht gaat namelijk dat bedraad opladen in de toekomst gaat verdwijnen.

draadloos opladen

Draadloos opladen met MagSafe 

Draadloos opladen via MagSafe kon al eerder en zien we waarschijnlijk terug bij het nieuwe model. Dit is een handige techniek om accessoires aan je mobiel te koppelen. Bij alle iPhone 12- en 13-modellen zit er een magneet vlakbij de batterij. Hierdoor kun je magnetisch een draadloze oplader aan je telefoon bevestigen. De techniek lijkt op die van inductief laden; de bekende vorm van draadloos opladen waarbij je je telefoon op een platform legt.

De MagSafe draadloze opladers laden anderhalf keer zo snel op als normale opladers. Er zijn laders met een vermogen van 7,5 en 15 Watt. Met 7,5 Watt duurt het anderhalf uur om je smartphone tot vijftig procent op te laden. Bij 15 Watt duurt dit een uur. De magneet op je telefoon houdt de lader op zijn plek, zodat hij altijd met maximaal vermogen oplaadt. Zoals gezegd werkt MagSafe snelladen tot nu toe alleen bij de 12- en 13-modellen. De kans is groot dat dit ook bij de nieuwe Apple iPhone 14 kan.

Van Lightning kabels naar USB-C

Lightning is een techniek van Apple om apparaten op te laden of aan te sluiten op de computer om databestanden over te zetten. Het is eigenlijk de tegenhanger van de USB-C oplaadkabel. Alle Apple-toestellen worden tot nu toe uitgerust met een Lightning-kabel. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn bij het nieuwste model.

Maar de iPhone 14 is waarschijnlijk wel het laatste toestel dat nog deze kabel krijgt. Er gaan namelijk geruchten dat de iPhone 15 - die in de herfst van 2024 uitkomt - een USB-C kabel krijgt.

Apple lijkt deze stap te zetten om te voldoen aan de nieuwe wetgeving rondom opladers. Het Europees Parlement besloot namelijk dat alle draagbare apparaten uiterlijk eind 2026 opgeladen moeten worden via USB-C .

Nieuwe iPhones in de toekomst ‘portless’

De verwachting is dat nieuwe telefoons van Apple in de toekomst helemaal geen poorten meer zullen hebben en alleen nog maar draadloos kunnen laden met MagSafe. Het is fijn om geen kabels nodig te hebben die je kwijt kunt raken, in de war raken of kapot gaan door een draadbreuk. Het is nog even afwachten wat Apple daadwerkelijk gaat doen, maar ‘the future looks portless’.