Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Netflix is bezig met film over gijzeling Apple Store Leidseplein

De streamingsdienst maakte dit maandag bekend.

Gijzeling Amsterdam

Destijds - in februari 2022 - voelde het al als iets wat eerder in films zou gebeuren, maar dan echt. De gijzeling heeft een behoorlijke impact gehad op de betrokkenen en zorgde voor een grote schok in ons land. Netflix besluit nu om een film te maken waarin er heen en weer geschakeld wordt tussen de perspectieven van verschillende belangrijke betrokken personages. Van de dader tot de gijzelaars en de hulpverleners.

Onder leiding van regisseur Bobby Boermans zullen de opnames binnenkort al van start gaan. De schrijver van de film is Simon de Waal en de film zal worden geproduceerd door Horizon Film. Ook de hoofdrolspelers van de film - Loes Haverkort, Soufiane Moussouli, Marcel Hensema, Louis Talpe en Emmanuel Ohene Boafo - zijn al bekendgemaakt door de streamingsdienst.

Wat gebeurde er destijds aan het Leidseplein?

In de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam hield een gewapende man gehuld in camouflagepak urenlang een Bulgaarse man (eerder werd nog gesproken over een Brit) in gijzeling. Toen duidelijk werd dat de man wapens bij zich droeg, vluchtten een aantal mensen direct de winkel uit. Enkele medewerkers verstopten zich in een kast in de winkel, zo werd later bekend. Naast dat de man wapens bij zich droeg, zou hij ook hebben gedreigd de boel op te blazen. Later is bevestigd dat de gijzelnemer inderdaad echte explosieven op zijn lichaam droeg.

Zijn doel: geld. Of beter gezegd: cryptovaluta. En niet zo'n klein beetje ook; naar verluidt wilde hij voor 200 miljoen aan cryptomunten incasseren. Volgens hoofdcommissaris Frank Paauw belde hij zelf op naar het callcenter van de politie om zijn eis bekend te maken.

Iets na 22:30 kwam er een eind aan de hachelijke situatie. Toen de politie via een robot een flesje water kwam brengen, nam de gegijzelde Bulgaar de benen. De gijzelnemer zette de achtervolging in, maar werd op spectaculaire wijze geschept door een politieauto. De man werd daarna gecheckt op explosieven, ingerekend en voor behandeling naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.

Entertainment
  • De Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots