Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

EK vrouwenvoetbal: prolongeert Oranje de titel?

Het EK vrouwenvoetbal 2022 is in volle gang aan de overkant van de Noordzee. De titel die de Oranje Leeuwinnen in 2017 binnensleepten moet verdedigd worden, tot nu toe gaat dat stroef en hoopgevend tegelijk. De omstandigheden: keeper Sari van Veenendaal kan niet meer in actie komen en het brein op het middenveld, Jackie Groenen, is voorlopig in quarantaine gezet vanwege een coronabesmetting. 

EK vrouwenvoetbal: prolongeert Oranje de titel?

Geen favoriet

Ook in het vrouwenvoetbal wordt druk gespeculeerd over wedstrijden waarin nog geen bal aangeraakt is. Allerlei statistieken die door wedkantoren worden verzameld en bijgehouden, wijzen de winnaar alvast aan. Niet om de amateur-Nostradamus uit te hangen, maar om aan te geven dat wedden op deze ploeg waarschijnlijk minder geld in het laatje brengt dan gokken op een outsider. Op deze site is te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. De voorspellingen konden voor wat betreft Oranje al na de openingswedstrijd de prullenbak in. Het op papier minder geachte Zweden werd niet verslagen, de Leeuwinnen sleepten zelfs met enige moeite een 1-1 uit het vuur. Oranje is volgens veel bookmakers dan ook niet de favoriet voor EK-winst, landen als Frankrijk, Spanje en Engeland staan hoger in de virtuele pikorde. Net als bij de mannen, maar ook dat kan in enkele minuten veranderen.

Hoopgevende veerkracht tegen Portugal

Oranje leek aanvankelijk geen enkele moeite te hebben met de vrouwelijke versie van de Seleção das Quinas, oftewel Portugal. Routiniers Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt zorgden met twee snelle goals voor een comfortabele voorsprong, maar een walk in the park werd de wedstrijd daarna niet bepaald. De Portugezen herpakten zich en kwamen langszij, maar na een afgekeurd buitenspeldoelpunt van Jill Roord was het Daniëlle van der Donk die met een schitterend uitgemeten schot van twintig meter de kruising bereikte: 3-2. Dat was tevens de eindstand, al moest die met hand en tand verdedigd worden.

Wedstrijd tegen Zwitserland en gang van zaken in groep C

Nu is het zaak om de stugge Zwitsers, niet favoriet maar wel een tough cookie, terug richting Alpen te voetballen. Zwitserland speelde ook zijn eerste wedstrijd gelijk (2-2 tegen Portugal), maar verloor daarna van Zweden. Ook als Portugal zondag, voorafgaand aan Zwitserland-Nederland, wint van Zweden, heeft Zwitserland nog alles om voor te vechten, omdat de nummers een en twee van alle vier de poules doorgaan naar de kwartfinale. Verliest Portugal, dan ligt de strijd om plek twee helemaal open. Om een voetbalcliché uit de kast te trekken: er is nog van alles mogelijk in groep C.

Mogelijke komende tegenstanders

De kruisfinales koppelen de nummer een van groep C aan de nummer twee van groep D en andersom. Er is dus een reële kans dat Oranje met favoriet Frankrijk mag knokken om een plek in de halve finale. Dat kan ook nog steeds IJsland, Italië of België zijn. Pas in een eventuele halve finale kunnen 'we' Engeland of Duitsland tegenkomen, en ook torenhoge favoriet Spanje zit aan de andere kant van het schema. Het spel van Oranje is nog niet om over naar huis te schrijven, maar dat het team kan groeien in het toernooi als de automatismen en gedwongen aanpassingen erin gesleten zijn, is geen onrealistische gedachte. De wedstrijd tegen Zwitserland geldt dus als beslissing én graadmeter.

Sport
  • Pro Shots