Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder-kroongetuige ‘Vieze Peter’ la Serpe breekt radiostile: ‘OM hoeft niet meer te bellen’

Giuseppe ‘Vieze Peter’ la Serpe, de kroongetuige die hielp om Willem Holleeder ten val te brengen, was jarenlang nergens te vinden. Nu heeft hij echter plotseling een teken van leven gegeven aan justitie. 

Holleeder-kroongetuige ‘Vieze Peter’ la Serpe breekt radiostile: ‘OM hoeft niet meer te bellen’

Huurmoordenaar Peter la Serpe, die onder andere van belang was als kroongetuige in het grootschalige liquidatieproces passage, heeft recent contact gehad met justitie. La Serpe had moeten getuigen in het hoger beroep tegen Willem Holleeder, maar liet gedurende het proces niets van zich horen. Het was onduidelijk of hij zelf had besloten om niet meer te getuigen, of dat hem iets was overkomen. Bij de sluiting van het onderzoek naar Holleeder volgde een antwoord op die vraag.

"Op 10 juni is het onderzoek in de Holleeder-zaak gesloten. Toen is op zitting medegedeeld dat er even contact is geweest tussen Peter La S. en het Team Getuigenbescherming van de politie”, aldus een woordvoerder van het OM. "Omdat het niet voorzienbaar was dat hij op korte termijn nog zou getuigen, heeft het gerechtshof hem geschrapt van de getuigenlijst en de zaak gesloten."

Kroongetuige

La Serpe was lange tijd actief als huurmoordenaar en zegt daarbij nauw samen te hebben gewerkt met Jessy Remmers, die hij eerder had ontmoet in de gevangenis. Na de moord op Kees Houtman, waar La Serpe zelf bij betrokken was, kreeg hij een ‘inwendig conflict’ en wilde hij ‘het moorden laten stoppen’. In 2006 maakte hij een deal met justitie. In ruil voor de halvering van de strafeis van zestien naar acht jaar, een vergoeding om van te leven en twee leningen voor een huis en een bedrijf besloot hij definitief te gaan verklaren tegen de verdachten van het moordcommando waar hij voorheen zelf deel van uitmaakte.

Na tientallen dagen van getuigenissen in de zwaarbeveiligde rechtbank ‘de Bunker’ in Amsterdam-Osdorp kregen de verdachten naar aanleiding van zijn verklaringen lange, sommige zelfs levenslange gevangenisstraffen. Onder hen waren onder andere zijn partner in crime Jessy Remmers en Henk Rommy, alias ‘de Zwarte Cobra’.

Holleeder

La Serpe heeft ook getuigenissen afgelegd tegen Willem Holleeder. De advocaten van ‘De Neus’ wilden hem daarover in hoger beroep nog ondervragen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Tegen Holleeder werd opnieuw levenslang geëist. Een uitspraak in die zaak volgt komende vrijdag.