@media (max-width: 679px){#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2cd600 img{#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2cd600 img{#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2cd600 img{#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2cd600 img{#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2cd600 img{#fig-61a8ddf2cd600 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Vieze Peter

Holleeder-kroongetuige spoorloos verdwenen: waar is 'Vieze Peter'?

Zijn advocaat maakt zich zorgen over hem en justitie kan hem al sinds juni niet meer vinden. Wat is er gebeurd met huurmoordenaar Giuseppe ‘Vieze Peter’ la Serpe, de kroongetuige die Willem Holleeder ten val moet brengen? Weigert hij te getuigen, wil justitie hem niet meer aan het woord, zit hij op een tropisch eiland? Of is hem misschien wat aangedaan? Hij zou niet de eerste getuige tegen ‘De Neus’ zijn die iets overkwam...

Drie miljoen euro wilde Giuseppe ‘Vieze Peter’ La Serpe van justitie toen hij zich in 2006 meldde bij de politie. In ruil daarvoor zou hij getuigen in het grote liquidatieproces met de naam Passage. Hij bekende meteen betrokken te zijn geweest bij de moord op Kees Houtman in Amsterdam, in 2005. Justitie controleerde zijn verhaal en vond op zijn aanwijzigingen inderdaad de kalasjnikov die hij na de liquidatie in de Amstel zei te hebben gegooid.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

‘Peter Viestand’, zoals hij dankzij zijn gele tanden in het milieu ook wel werd genoemd, was een zoon van een Italiaanse immigrant die opgroeide in een kindertehuis nadat zijn moeder hem in de steek liet en zijn agressieve vader niet meer voor hem kon zorgen. Al snel belandde ‘Pino’ in de criminaliteit: hij begon door te gaan stelen. Hij krijgt in 1993 een gevangenisstraf voor een ernstig misdrijf: het schieten op de politie na een gewapende roofoverval.

In de gevangenis leert hij de huurmoordenaar Jesse R. kennen, met wie hij een vriendschap ontwikkelt. De band tussen de twee is deels gestoeld op een gezamenlijk geloof in de regels van de Scientologykerk, met haar cryptische geschriften. Na een mislukte loopbaan als drugshandelaar is Vieze Peter dus plotseling de partner van een duistere killer. Met als dieptepunt zijn betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman, waarbij hij naar eigen zeggen in de lucht zou hebben geschoten.

Later vertelt La Serpe de politie dat hij daarna een ‘inwendig conflict’ kreeg en ‘het moorden wilde laten stoppen’. Hij maakt een deal met justitie. In ruil voor de halvering van de strafeis van zestien naar acht jaar, een vergoeding om van te leven en twee leningen voor een huis en een bedrijf besluit hij definitief te gaan verklaren tegen de verdachten van het moordcommando waar hij voorheen zelf deel van uitmaakte.

Na tientallen dagen van getuigenissen in de zwaarbeveiligde rechtbank ‘de Bunker’ in Amsterdam-Osdorp krijgen de verdachten naar aanleiding van zijn verklaringen lange, sommige zelfs levenslange gevangenisstraffen. Op de dag van de veroordeling is La Serpe al vrij en heeft hij de deal van zijn leven afgerond. Tijdens die laatste dag van het grote liquidatieproces Passage sprak advocaat Nico Meijering in 2013 nog een slotwoord over de kroongetuige. “Je kunt erop wachten dat La Serpe zichzelf oplost, doordat hij vanwege zijn zelfverklaarde superioriteit ooit weer tegen de lamp zal lopen, weer een misdrijf zal plegen. Hij zal ook kaartjes naar mensen gaan sturen, om te laten weten dat hij het goed voor elkaar heeft.”

Het is afwachten of Meijerings woorden profetisch waren. ‘Opgelost’ lijkt La Serpe op het moment in ieder geval. Wat zou er met hem gebeurd kunnen zijn?

De advocaat: ‘Ik ben ongerust, want ik had geregeld kort contact met hem, maar dat heb ik nu al sinds geruime tijd niet meer’

Scenario 1: Vieze Peter zit op een tropisch eiland

Zit Giuseppe la Serpe aan een cocktail te nippen op een wit strand in een exotisch oord? Het beeld van de kroongetuige die met een pak geld op een tropisch eiland zit, is hardnekkig. Toch strookt dat niet altijd met de waarheid. Doorgaans zijn het oer-burgerlijke hotels of vakantieparken, of in ieder geval Europese locaties, waar bedreigde getuigen worden ondergebracht. “Als wij vinden dat iemand het veiligst is in een flatje op driehoog achter in Warschau, dan gebeurt dat,” gaf een justitiebaas eerder aan. “Dat is wel wat anders dan lekker op Aruba met een zeilboot, zoals weleens wordt gedacht.”

Dat onderbrengen van getuigen door justitie gebeurt doorgaans wel op vaste plekken, waar met de eigenaren of beheerders een vertrouwensband is opgebouwd, laat een voormalige beschermde getuige ons weten.

Voor de kroongetuige in het grote liquidatieproces lag dit trouwens net even anders. La Serpe dwong toen wat meer vrijheid af bij het team getuigenbescherming van justitie. Hij mocht van de officier die hiervoor verantwoordelijk is een deel van zijn eigen beveiliging regelen. Maar waar is de voormalige kroongetuige nu? De advocaat van La Serpe, Jan Peter van Schaik, zat urenlang met hem in de getuigenbox in de rechtbank, en kent zijn cliënt dus goed. Maar ook hij weet niet of hij ergens naartoe is vertrokken.

“Dat is wat mij betreft speculeren. Ik weet het gewoonweg niet. Als zijn strafrechtadvocaat word ik namelijk buiten het traject van zijn bewaking gehouden. Voor zijn eigen veiligheid.”

Van Schaik is wel bezorgd: “Ik heb geregeld kort contact met hem gehad in het verleden, maar dat heb ik nu al sinds geruime tijd niet meer. Vandaar dat ik ongerust ben.”

Een voormalige beschermde getuige van justitie wil graag tegen Panorama reageren op de verdwijning van zijn lotgenoot. Hij denkt dat er zeker een mogelijkheid is dat La Serpe in het buitenland zit.

“Hij kan een aanbod van het team getuigenbescherming hebben gekregen om ergens op de wereld te worden geparkeerd,” laat de man weten. “Liever niet meteen naar verre oorden, zolang het proces loopt. Maar daarna kan dat wel degelijk overal op aarde zijn, bij voorkeur in een land waar die persoon de taal spreekt.” Waar de spijtoptant dan rond moet komen van iets meer dan het minimum: “Dat is geen vetpot hoor.”

@media (max-width: 680px){#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2ce7ee img{#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2ce7ee img{#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8ddf2ce7ee img{#fig-61a8ddf2ce7ee img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Op 2 november 2005 wordt hasjhandelaar Kees Houtman doodgeschoten. Uitvoerders volgens het OM: Peter La Serpe en Jesse R.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

In het geval van La Serpe zou dat bedrag trouwens nog mee kunnen vallen. Want hij kreeg zo’n 1,4 miljoen uitgekeerd als compensatie voor zijn optredens in de rechtbank. Dat werd door de Nederlandse Staat betaald in de vorm van een bovenmodaal inkomen om van te bestaan (naar verluidt was dat 80.000 euro per jaar schoon over een periode van tien jaar) en twee forse leningen van 300.000 euro: één om een huis van te kopen en één om een bedrijf mee te starten. Daarnaast werd zijn strafeis zoals gezegd van zestien jaar teruggebracht met de helft, conform de regels die gelden voor kroongetuigen. La Serpe werd later door de rechter ook daadwerkelijk tot acht jaar celstraf veroordeeld.

Echt tevreden was La Serpe trouwens niet met zijn deal. In 2010 kondigde hij tijdens het proces aan zijn medewerking in te trekken. “Ik doe niet meer mee met dit amateurtoneel,” sneerde de goedgebekte getuige in de de Bunker. Maandenlang weigerde hij zijn mond nog open te doen. Zou hij daartoe nu weer hebben besloten?

De laatste keer dat we in de publiciteit over hem hoorden, was in een interview met John van den Heuvel in De Telegraaf in 2013, toen La Serpe na vijf jaar wegens goed gedrag alweer op vrije voeten was.

Er mocht in het interview geen enkele toespeling worden gemaakt op het uiterlijk, de bescherming of de verblijfplaats van La Serpe. De ex-huurmoordenaar vreesde voor zijn veiligheid: “Ik denk niet dat iemand me nog kan vinden, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Ik leidde dertig jaar lang een crimineel leven. Nu wacht een nieuwe toekomst.” Onlangs meldde De Telegraaf dat dit interview plaatsvond in Helsinki. Zit La Serpe misschien in Scandinavië? Misdaadjournalist Bram Endedijk scheef samen met collega Enzo van Steenbergen het boek Moordgasten, waarvoor zij zich verdiepten in de rol van Peter la Serpe en zijn criminele partner Jesse R. De journalist zou niet weten waar La Serpe is of wat er met hem is gebeurd, maar hij herinnert zich wel dat deze goed werd afgeschermd. “We waren voor ons boek in contact met zijn familieleden. Maar dat werd plotseling om mysterieuze redenen verbroken.

Ik vermoed om hem als getuige ook op die manier te beschermen.”

Endedijk vindt het lastig om zich in te leven in La Serpe als het gaat om zijn recente verdwijning. “Hij was toch een man met een mislukt leven, met drugs, drank en het aanhangen van de Sciento-logy-leer, die plotseling via Jesse in de eredivisie van de misdaad belandde.

Dat maakt hem moeilijk te plaatsen.

Ik zou niet weten waar hij nu is.”

Scenario 2: Vieze Peter verstopt zich in Nederland

Of zou Peter nog in Nederland zijn? De Nederlandse Staat heeft hem tijdens het Passageproces, waarin onder meer Dino Soerel op basis van zijn getuigenis levenslang kreeg, eindeloos van en naar de rechtbank moeten brengen. Maar inmiddels is La Serpe zijn beschermde status kwijt, en werd hij de laatste jaren dus niet meer beveiligd. Wel eiste hij na het proces een nieuwe identiteit.

Een ex-rechercheur die in zijn loopbaan ook onderzoek naar Willem Holleeder deed, is ervan overtuigd dat Peter la Serpe het helemaal gehad heeft met het getuigen. “Hij is er klaar mee. Hij heeft zijn miljoen en zijn strafkorting. Hij vindt waarschijnlijk ook dat hij al genoeg heeft verklaard,” zegt de voormalige politieman.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws