Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Prijs pakje peuken straks misschien naar 30 tot 47 euro

Het kabinet wil de prijs van een pakje sigaretten de komende jaren fors omhoog schroeven. Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) denkt aan prijzen oplopend tot wel 47 euro per pakje. Dit hebben Haagse bronnen gemeld aan De Telegraaf.

Sigaretten

Op dit moment betaal je nog zo’n 8 euro voor een pakje paffertjes. In het regeerakkoord staat nu al dat dit mag worden verhoogd naar 10 euro, maar de staatssecretaris wil nog véééél verder gaan, zo is nu bekend geworden. Tot wel 30 of zelfs 47 per pakje.

Met deze enorme prijsstijging wil Van Ooijen het percentage mensen dat rookt de komende jaren flink terug te brengen. Nu paft nog zo’n 20 procent van de Nederlanders, maar het doel is om dat naar 7 procent te brengen in 2040. Uiteindelijk wil het kabinet bereiken dat nog slechts 5 procent rookt en dat kinderen die nu opgroeien helemaal niet meer aan de Cameltjes of Marlboro's gaan.

Australisch voorbeeld

Door de prijs van een pakje sigaretten te verhogen naar 30 tot 47 euro, hoopt de staatssecretaris mensen te ontmoedigen om te (blijven) roken. Van Ooijen heeft hierbij gekeken naar Australië. Daar betaal je namelijk al zo’n 25 euro voor een pakje sigaretten.

Mede door de Australische tabaksliefhebbers op zulke absurd hoge kosten te jagen, is het aantal rokers daar afgenomen. In 1991 stak zo’n 25 procent van de mensen in het land af een toe een saffie op, tegen 11% in 2021. Of dat enkel en alleen door de prijsverhoging komt, is echter de vraag.

Haken en ogen

Daarnaast zit je natuurlijk nog met een aantal belangrijke vraagstukken waar de Tweede Kamer zich over zal moeten buigen. Is het namelijk überhaupt wel wenselijk dat de overheid Nederlandse rokers zo rigoureus gaat 'pesten'? De prijzen zijn al behoorlijk hoog en in hoeverre laat de je verantwoordelijkheid bij de mensen zelf? En hoe zit het met de illegale handel, die ongetwijfeld zal floreren als je zulke bizar hoge bedragen gaat rekenen voor een pakje rokertjes?

Nieuws
  • T&W
  • iStock, fuzzbones0