Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sms'jes Rutte en Halsema opgedoken: 'Ha Mark, je zet me wel erg in de kou'

Ja hoor, zijn ze tóch opgedoken: de sms'jes van Halsema en Rutte over de BLM-demonstratie op de Dam midden in coronatijd.

Sms'jes Rutte Halsema

Terwijl de Tweede Kamer snoeihard oordeelt over het sms-gedrag van de premier, die zich op zijn beurt weer behoorlijk gepikeerd opstelt, duiken daar ineens de verdwenen sms'jes tussen Rutte en Femke Halsema op.

'Nokiagate'

De minister-president, een oude Nokia en verdwenen sms'jes, wat was er ook alweer aan de hand?

Gister werd duidelijk dat Mark Rutte jarenlang een belachelijk verouderd telefoontje heeft gebruikt om te communiceren. Een Nokia-apparaat met zó weinig opslagcapaciteit dat hij steevast elke dag al zijn sms-berichten verwijderde. Enkel de sms'jes die hijzelf belangrijk vond, stuurde hij door naar z'n ambtenaren om te laten archiveren.

Waarom dat problematisch is? Nou, op deze manier is niet meer te achterhalen of de werkwijze van de 55-jarige minister-president in strijd is met de Archiefwet. Functiegerelateerde correspondentie mag immers niet zomaar worden vernietigd - dit omdat er dan later geen verantwoording meer over kan worden afgelegd. En óf het om werk-sms'jes ging, dat weten we nu natuurlijk niet.

Sms-contact toch niet 'kwijt'

Vandaar dat Rutte donderdagmiddag behoorlijk aan de tand werd gevoeld tijdens een debat over de sms-rel. Tijdens dat debat eiste Wilders inzage in de gesprekken die Rutte voerde met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, over de Black Lives Matter-demonstraties op de Dam in 2020. Het sms-contact daarover was volgens Rutte echter 'kwijt', zo liet hij weten. Totdat ze ineens opdoken en richting de Kamer werden gestuurd.

En die screenshots geven een kijkje achter de schermen wat betreft de dynamiek tussen Halsema en Rutte. De demonstratie vond plaats halverwege 2020, vlak na de allereerste lockdown. Duizenden mensen verzamelden zich op de Dam, maar Halsema greep niet in. Opvallend, want bij eerdere bijeenkomsten werden grote groepen mensen wel uiteengedreven.

Later ging Halsema publiekelijk door het stof vanwege haar optreden. "Ik ben hiervoor ten volle verantwoordelijk", aldus de Amsterdamse burgemeester destijds, "en ik betreur dat dit heeft kunnen gebeuren."

'Je zet me wel erg in de kou'

Uit de opgedoken sms'jes blijkt nu dat Halsema bij Rutte om steun 'bedelde'. "Ik heb even steun nodig", valt er te lezen. Maar Rutte verwijst Halsema door naar Grapperhaus, de toenmalige minister van Justitie. Ook noemt de minister-president de beelden uit Amsterdam "extreem heftig" en "heel slecht voor het draagvlak onder de 1,5 meter maatregel".

Halsema reageert gepikeerd. "Sorry, ik verwacht wel iets meer van je", zegt ze. "Ik word vanmiddag overvallen door 10.000 mensen en er is geen politiemacht die dit vreedzaam uit elkaar krijgt."

"Ferd (Grapperhaus, red) heeft met jou contact", reageert Rutte heel zakelijk, tot grote ergernis van Halsema. "Ha Mark, je zet me wel erg in de kou."

'Persoonlijk'

Al veel eerder heeft de Telegraaf geprobeerd het contact tussen de burgemeester en de premier op te vragen, toen via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur). Halsema heeft dit geweigerd, omdat de gesprekken te 'persoonlijk' zouden zijn. Via een omweg heeft het sms-contact nu alsnog z'n weg naar buiten gevonden.

Nieuws
  • Het Parool, de Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl