Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte had alleen oude Nokia, wiste jarenlang iedere dag sms'jes

'Lol. Grt Mrk Xoxo!!!'

Nokia Rutte

De premier van Nederland zou jarenlang, tot enkele dag enkel een belachelijk verouderd telefoontje hebben gebruikt om te communiceren. Een Nokia-apparaat met zó weinig opslagcapaciteit dat Rutte steevast elke dag al zijn sms-berichten verwijderde. Enkel de sms'jes die hijzelf belangrijk vond, stuurde hij door naar z'n ambtenaren om te laten archiveren. Dat schrijft de Volkskrant.

Waarom dat relevant is? Nou, op deze manier is niet meer te achterhalen of de werkwijze van de 55-jarige minister-president in strijd is met de Archiefwet. Functiegerelateerde correspondentie mag immers niet zomaar worden vernietigd - dit omdat er dan later geen verantwoording meer over kan worden afgelegd. En óf het om werk-sms'jes ging, dat weten we nu natuurlijk niet.

Rechtszaak

De Volkskrant had in 2020 via een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) sms-contact van Rutte opgevraagd. De stukken die ze kregen opgestuurd, bestonden toen gek genoeg enkel uit sms'jes die Rutte naar z'n eigen ambtenaren had verstuurd. Niks uit z'n eigen inbox dus.

Afgelopen dinsdag, tijdens een zaak die de krant heeft aangespannen, werd pas bekend wat de reden daarvan was: een oude Nokia waarop Mark maximaal 20 sms'jes kon bewaren. Ook kwam toen aan het licht dat hij zelf jarenlang zelf selecteerde wat hij doorstuurde naar z'n ambtenaren, om de rest gewoon te wissen.

Gr Mrk :-)

Naar verluidt heeft de minister-president sinds enkele dagen een nieuwe telefoon gekregen. Eentje met wat meer gigabytjes, zo stellen wij ons voor. Welkom in 2022. Hoewel, Petra de Koning, auteur van het boek Mark Rutte, onthulde ooit dat de premier naast zijn Nokia ook een iPhone had. Deze gebruikte hij echter alleen om het nieuws op te kijken. Verder niks.

De Koning zei daarnaast ook dat Rutte een behoorlijk eigen stijl heeft in zijn sms'jes: veel emoji's en afkortingen. En hij strooit met uitroeptekens. 'Mailen en appen doet hij niet', aldus De Koning tegen EditieNL.

Nieuws
  • RTL Nieuws, NU.nl, de Volkskrant, EditieNL
  • Pro Shots/Koen Laureij