Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Erica Meiland: 'Johan had wél door moeten gaan'

Mensen zijn wel erg snel gekwetst, vindt Erica. Johan had wat haar betreft ook gewoon door moeten gaan met VI.

Meiland

Johan Derksen krijgt bakken kritiek over zich heen na zijn inmiddels beruchte kaarsverhaal. De anekdote werd een dag later behoorlijk genuanceerd - er zou helemaal geen sprake geweest zijn van penetratie, de kaars zou rechtop tussen de dijen van de dame zijn gezet - maar de schade was al gedaan. Sponsoren trokken zich terug, samenwerkingen werden opgezegd en half bekend Nederland slingert z'n mening op social media of schuift aan bij een van de talkshows om te spuien over de kwestie.

Kamp Johan

Maar er zijn zeker ook BN'ers die het voor Derksen opnemen. Zo ging Bennie Jolink er met gestrekt been in op Facebook. Hij noemde de kritiek op Derksen "preuts gelul" en de criticasters een "stelletje hypocriete slijmerds". Vooral de cancelcultuur en het feit dan mensen zo snel een meninkje ergens over hebben stak de frontman van Normaal.

Ook Gerard Joling sprak zich uit over de ophef. Hij noemde zijn makker Derksen "een held", vooral omdat hij "zoveel durft te noemen en te zeggen". De show was volgens Geer wel altijd ‘een snufje ordinair’, maar dat maakte het juist extra leuk, stelt de zanger. "Daar deed ik zelf ook aan mee."

Erica

Erica Meiland heeft zich inmiddels ook gevoegd in 'kamp Derksen'. In een interview in weekblad Weekend spreekt ze zich uit over de kwestie. "Zeker vind ik dat Johan door had moeten gaan", stelt Erica. "Het ging bij hem om een daad ten opzichte van een mening in mijn geval, maar dat hij gecanceld is door radiostations en theaters gaat echt te ver."

Tegenwoordig heerst er volgens Erica een klimaat op tv waarin mensen zich niet eens meer kunnen en durven uitspreken, zonder dat iemand zich daardoor gekwetst voelt.

Dat heeft Meiland zelf ook aan den lijve ondervonden; na het verschijnen van haar boek kwam ze onder vuur te liggen vanwege haar ferme kritiek op vrouwenonderdrukking binnen de islam. Ze werd daardoor onder meer voor racist uitgemaakt. Of ze zelf dan maar wat vaker haar kaken op elkaar houdt als het om maatschappelijk gevoelige kwesties gaat? Nee, aldus Erica. Ze zal dit blijven doen, ondanks het veranderende klimaat op tv en sociale media.

Entertainment
  • Shownieuws, Weekend
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl