Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Engel weer vrij, mag ook weer op social media

De bekendste corona-activist van het land is weer op vrije voeten.

Willem Engel

Engel zat eerder vast wegens een verdenking van opruiing door het plaatsen van coronagerelateerde berichten op social media. Toen hij na twee weken cel op 30 maart weer op vrije voeten werd gesteld, moest hij zich aan een aantal opgelegde regels houden.

Een van die voorwaardes was dat hij geen uitingen mocht doen op sociale media - een voorstel dat hij naar verluidt zelf heeft aangedragen.

Café Weltschmerz

Maar enkele dagen na zijn vrijlating, op 3 april, werd de Viruswaarheid-leider toch weer opgepakt. Engel had een interview afgegeven op het Youtube-kanaal van Café Weltschmerz, waarin hij onder meer over zijn arrestatie sprak. Of dit inderdaad de reden achter de aanhouding was, wil het OM niet bevestigen.

Willem Engel zelf liet eerder weten dat hij zijn online optreden niet ziet als een schending van de voorwaarden. Hij stelde dat deze alleen zouden gelden voor zijn eigen social media-accounts. Ook de advocaat van de Viruswaarheid-voorman zei niet te weten waarom de aanhouding heeft plaatsgevonden, al gaat hij er wel vanuit dat het te maken heeft met het interview in Café Weltschmerz.

Hoe dan ook, de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft nu besloten dat Willem Engel alsnog vrijgelaten wordt. Ook mag hij zich vanaf nu weer op social media uitspreken.

Massa-aangifte

De reden dat de dansleraar en oprichter van actiegroep Viruswaarheid in eerste instantie op 16 maart werd opgepakt, is een verdenking van opruiing. De zaak is gebaseerd op een collectieve aangifte. Deze werd opgezet na een oproep van Norbert Dikkeboom. In totaal hebben 22.581 mensen hun handtekening onder die aangifte gezet.

"Naar aanleiding van meerdere aangiftes startte de politie Rotterdam onder leiding van het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek", schreef het OM in een persbericht daarover. "Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan."

Nieuws
  • NOS, Telegraaf
  • Pro Shots/SIPA USA