doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'Koeman, het moet maar'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Bondscoach Ronald Koeman'
@media (max-width: 679px){#fig-629272de311bc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de311bc img{#fig-629272de311bc img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-629272de311bc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de311bc img{#fig-629272de311bc img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-629272de311bc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de311bc img{#fig-629272de311bc img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Mario Wisse

Hoe ongelooflijk plat opportunistisch de voetbalwereld is, bleek vorige week maar weer eens uit het grote nieuws waarmee Royal Antwerp FC naar buiten kwam. ‘De koninklijke’ uit de trotse leukste stad van België liet van zijn minst koninklijke kant zien door geilneef Overmars als directeur voetbalzaken aan te stellen. En het bleek hem al een week na het nieuws over zijn chronische dickpic-terreur te hebben benaderd. Want ja, bij zo’n buitenkansje op een directeur voetbalzaken van topniveau kieper je je principes uiteraard in de Schelde. Een voorzichtige vraag tijdens de persconferentie naar het hoe en waarom werd door Overmars zelf bits van tafel geveegd. Hij wil de bladzijde van die miepende zeikwijven omslaan en aan een nieuw hoofdstuk beginnen, daar komt het ongeveer op neer. Hij gaat proberen de verleiding om foto’s van zijn pik te maken en naar nietsvermoedende vrouwen te appen te weerstaan, wat kan een mens meer doen? Over – iets minder – plat opportunisme gesproken: wat vind jij er eigenlijk van dat de KNVB in gesprek is met Koeman over de opvolging van Van Gaal bij Oranje? Dat is toch bezopen! Koeman had zich met Oranje gekwalificeerd voor het EK – je kent het verhaal – dat werd uitgesteld, Barcelona klopte aan en Koetje was gevlogen. Als een speer richting de Ramblas, en dat wil wat zeggen voor de traagste topvoetballer uit de gouden generatie van ’88.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een paar keer eerder heb ik mij er op deze plek vreselijk kwaad over gemaakt. Koeman liet Oranje in de steek en dat verprutste prompt het EK. Zoals je weet bakte Koeman er ondertussen weinig van bij zijn grote liefde. Zelfs PEC en Sparta zouden een serieuze kans hebben gehad tegen het Barcelona van Koeman. Koeman klaagde over de moeilijke overgangsperiode waarin de club zich bevond. Het beleid was een bende geweest en nu zat Koeman met een gebrek aan middelen om zijn selectie te versterken. Intussen solliciteerde hij via documentaire Forca Koeman naar een nieuwe termijn als bondscoach, mocht hij ooit bij Barcelona worden weggestuurd.

“Je wordt bondscoach om ook een keer een eindtoernooi mee te maken. Dat ontbreekt,” aldus Koeman in de docu. “Als ik daar ooit weer de kans voor krijg…” Zoek het uit, Koeman: ga lekker PEC of Sparta trainen, want voor de top schiet je tekort. Met Xavi als trainer speelt Barcelona met hetzelfde spelersmateriaal als onder Koeman de sterren van de hemel. Zegt genoeg, toch?

@media (max-width: 680px){#fig-629272de31be5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de31be5 img{#fig-629272de31be5 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-629272de31be5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de31be5 img{#fig-629272de31be5 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-629272de31be5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-629272de31be5 img{#fig-629272de31be5 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Micha Jacobs


Ik weet dat jouw woede richting Koeman inmiddels geen grenzen kent, maar ik ga je nu toch iets vertellen: Koeman is samen met Erik ten Hag en Arne Slot misschien wel de beste trainer die we hebben. Net als Slot en Ten Hag is Koeman in staat om met een paar Fiat-onderdelen een ronkende Ferrari te maken, die uiteraard weleens afslaat, maar die hij ondanks de beperkte middelen onder de motorkap toch draaiende weet te houden. Wat hij in Barcelona presteerde is niks minder dan een huzarenstukje: Messi weg, tien geblesseerden en Luuk de Jong in de spits, geflankeerd door een paar manke paarden. En toch verzoop hij vaker niet dan wel. Hetzelfde spelersmateriaal als Xavi, zeg je? Doei. Heb je gezien wie er allemaal Camp Nou binnenwandelde nadat Koeman de Ramblas uit werd gestuurd? Ferran Torres, Aubameyang, Dani Alves weer op het oude nest, wonderkind Pedri terug waardoor Frenkie de Jong weer eens normaal kan gaan voetballen enzovoorts. Had Koeman deze spelers gegeven en hij had er net zo’n machine van gemaakt als Xavi nu.

Oranje speelde afgelopen vrijdag in de eerste helft tegen Denemarken de pannen van het dak met een 5-3-2-systeem. Weet je wie de uitvinder daarvan is? Ronald Koeman. Toen hij Feyenoord trainde en het moest doen met een paar knollen, veranderde hij ze met dit systeem in een paar raspaardjes. En dat kopieerde Louis van Gaal weer toen Oranje op het WK in Brazilië Spanje het licht uit de ogen swingde. Weet je nog wie Oranje weer uit het slop trok toen Van Gaal afscheid na dat WK nam, Guus Hiddink en Danny Blind werden aangesteld en Oranje steeds verder wegzakte in het moeras? Ronald Koeman.

Ik hoef je toch hopelijk niet te vertellen dat Koeman na jaren van sportieve malaise voor een kleine Nederlandse voetbalrenaissance zorgde, vooral tijdens die eerste editie van de Nations League waarin we opeens Duitsland en Frankrijk met speels gemak over de knie legden. Ja, Koeman is een vreselijk opportunistisch mannetje (maar wie in het voetbal is dat tegenwoordig niet?) en ja, omdat het gras in Barcelona groener was dan in Zeist zadelde hij ons op met Frank de Boer, maar ondanks dat ook ik af en toe het apezuur van hem krijg, is Koeman de enige juiste man om Louis van Gaal op te volgen. Als hij het maar uit zijn hoofd haalt om Marc Overmars directeur voetbalzaken van de KNVB te maken als die met pek en veren Antwerpen moet verlaten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws