Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bajes nog steeds zo lek als een mandje

Door smokkel met drones kunnen gevangenen nog steeds aan drugs, wapens en telefoons komen, zo bleek na een rondgang van Nu.nl. Opvallend nieuws, want drie jaar geleden beloofde Defensie beterschap.

Bajes nog steeds zo lek als een mandje

In april 2019 kondigde minister van Defensie Ank Bijleveld aan het ‘op zeer korte termijn’ juridisch mogelijk te maken om met technologie de besturing van drones in de buurt van gevangenissen te gaan verstoren.

Drie jaar later blijkt daar niets van terecht te zijn gekomen. De Dienst Justitiële Inlichtingen geeft toe aan Nu.nl dat alle 28 penitentiaire inrichtingen (PI’s) nog steeds ‘in meer of mindere mate’ last hebben van dronesmokkel.

Terwijl het niet eens zo ingewikkeld hoeft te zijn: stoorzenders, ook wel jammers genoemd, verstoren de communicatie tussen de bestuurder en de drone. Hierna zal de drone óf terugkeren óf in de lucht blijven hangen óf een landing inzetten. Maar in ieder geval geen smokkelwaar naar binnen transporteren. Maar dat is dus toekomstmuziek, zodat de smokkel doorgaat.

Pak Optimel

Begin deze maand was het raak in de PI Alphen aan den Rijn. Een drone dropte een pak Optimel op een luchtkooi. Bewaarders troffen geen drinkyoghurt, maar contrabande aan: twee telefoons en meerdere opladers. Het net boven de luchtplaats (vandaar de naam luchtkooi) was in 2020 geplaatst in Alphen.

Het was een primeur die het personeel een gevoel van veiligheid moest geven. Dit was hard nodig na verschillende geweldsincidenten in de bajes. Ook voelden bewaarders zich geïntimideerd doordat ze appberichten van gedetineerden kregen.