doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nieuwe sancties voor Rusland aangekondigd door de EU

Rusland heeft eerder al sancties opgelegd gekregen van de EU, maar daar zijn nu nieuwe beperkingen aan toegevoegd. Zo mogen Russische vliegtuigen niet meer in EU-luchtruimen landen en worden meerdere Russische staatszenders verbannen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bf36dab17 img{#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bf36dab17 img{#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bf36dab17 img{#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5bf36dab17 img{#fig-62c5bf36dab17 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}nieuwe-sancties

Zojuist heeft de Europese Unie heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland. Het houdt onder andere in dat Russische vliegtuigen niet meer in EU-luchtruimen mogen landen en verschillende Russische media worden geweerd. Ook komen er sancties voor buurland Belarus, dat Rusland in de oorlog met Oekraïne heeft gesteund.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Geen verdeeldheid meer zaaien via media

De Russische staatszenders Russia Today en Sputnik worden vanaf vandaag geweerd. Dat is een grote stap, die nog nooit eerder is genomen. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, worden de zenders geweerd omdat ze anders kunnen dienen als communicatiekanaal voor het Kremlin. “Zij zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden”, zegt Von der Leyen.

Niet landen bij EU-luchthavens

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Eerder vandaag lieten verschillende Europese landen, waaronder Nederland, al weten dat Russische vliegtuigen niet meer bij hun luchtruim terecht kunnen. Inmiddels is duidelijk dat dat in alle EU-landen geldt. Niet alleen commerciële vliegtuigen, maar ook privévliegtuigen uit Rusland worden niet meer toegelaten. Alle vliegtuigen die vanuit Rusland naar het Westen vliegen, moeten daardoor behoorlijk afwijken. Poetin heeft een tegenmaatregel ingezet: veel vliegtuigen uit EU-landen kunnen niet meer in Rusland landen.

Wapens en munitie geleverd

Waar Rusland op bepaalde vlakken dus wordt gekort, krijgt Oekraïne juist extra support van EU-landen. Er worden wapens en munitie naar het land gestuurd. Het is de allereerste keer in de geschiedenis dat de EU de aankoop en levering van wapens voor een aangevallen land financiert. Er wordt 500 miljoen euro voor uitgetrokken, waarvan 450 miljoen bestemd is voor munitie en wapentuig. De rest is bestemd voor overige materialen zoals helmen en EHBO-trommels.

Ook Belarus krijgt sancties opgelegd

Rusland is overigens niet het enige land dat sancties opgelegd krijgt. Ook Belarus, trouwe bondgenoot van Rusland, moet eraan geloven. Het krijgt een exportverbod opgelegd voor verschillende producten, waaronder tabak, ijzer, cement en staal. Ook mogen er geen spullen meer aan Belarus verkocht worden die in de oorlog door militairen gebruikt kunnen worden. Belarussen die besluiten Rusland te helpen in de oorlog, kunnen bovendien persoonlijke straffen verwachten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws