Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Volt gooit Kamerlid Nilüfer Gündoğan uit de fractie en legt uit waarom

Het was al enige tijd hommeles in de partij, echter bleef het onduidelijk wat precies de klachten waren over Kamerlid Nilüfer Gündoğan.

Pro Shots / Koen Laureij

Op 14 februari maakte Volt bekend dat ze een van hun drie Kamerleden, namelijk Nilüfer Gündoğan, hadden geschorst. In een verklaring op de website van de partij werd gesproken over 'enkele meldingen' omtrent 'grensoverschrijdend gedrag'. Vandaag slingert partijleider Laurens Dassen een nieuwe verklaring op Twitter, waarin staat dat Gündoğan definitief uit de Volt-fractie wordt gezet.

'Van handtastelijkheden tot intimidatie'

Uit het statement van Volt: "Het door ons ingeschakelde integriteitsbureau heeft dertien meldingen ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van Nilüfer Gündoğan en heeft in totaal met zestien personen gesproken. De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie."

Opvallend, aangezien Gündoğan eerder zelf nog verklaarde dat er slechts één klacht bij haar bekend was. "Dat is een arbeidsgeschil met iemand die ik een officiële waarschuwing gaf", aldus de politica enige tijd terug op Twitter.

Uit de fractie gegooid

Het bestuur zegt nu dat ze meermaals hebben geprobeerd in gesprek te gaan met Gündoğan, maar verklaart ook dat zij constant de boot afhield. De meldingen van het ongewenste gedrag, plus het feit dat het Kamerlid niet wilde meewerken, is volgens de kersverse partij de reden dat er nu een punt wordt gezet achter haar tijd als fractielid van Volt.

"Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij. Na een laatste gesprek met Nilüfer bleek haar positie onhoudbaar en hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar fractielidmaatschap te beëindigen."

Dit betekent overigens niet dat Nilüfer Gündoğan haar werkzaamheden in de Tweede Kamer neerlegt. In een verklaring die ze op 15 februari op social media deelde, liet ze weten "los van eender welk verloop" haar zetel in de Kamer te behouden. Volt zat sinds de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen met drie man in de Kamer: Laurens Dassen, Marieke Koekkoek en Nilüfer Gündoğan. Nu Gündoğan niet meer voor Volt werkzaam zal zijn, bestaat de Tweede Kamer nu uit maar liefst twintig fracties.

Kort geding

Eerder maakte Gündoğan bekend dat ze een kort geding had aangespannen tegen Volt, omdat ze het niet eens was met haar schorsing. Ze wilde deze dan ook via de rechter nietig laten verklaren. Het is na de huidige ontwikkelingen niet duidelijk of de zaak in dezelfde vorm zal plaatsvinden.

Nieuws
  • GeenStijl
  • Pro Shots/Koen Laureij