Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Belastingdienst-vakbond' doet aangifte tegen Tim Hofmans BOOS

'Regelrechte intimidatie van ambtenaren', aldus de voorzitter van de vakbond voor Belastingdienst-ambtenaren.

Belastingdienst

Eind vorige week werd bekend dat Tim Hofman na zijn onthullingen omtrent 'Voice-gate' weer bezig is met een groot project: het toeslagenschandaal.

BOOS opent de jacht

"Er is al een hoop gezegd, maar nog niet genoeg", aldus de Intagram-post van afgelopen vrijdag op het account van BOOS. "Daarom hebben wij jouw hulp nodig. Wat we zoeken: namen. Namen van degenen binnen de Belastingdienst die verantwoordelijk zijn of waren. Wie zijn deze ambtenaren? Werken zij er nu nog? En zijn ze gestraft, zoals de Belastingdienst ooit die ouders strafte?"

BOOS heeft de jacht dus officieel geopend op alles en iedereen die iets te maken heeft of heeft gehad met de affaire. Kabinetsleden, mensen in de Kamer, de ambtenarij. Hofman: "Het gaat om racisme, het gaat om onterecht mensen bestempelen als fraudeur, het gaat over levens kapotmaken. Mensen traumatiseren. De vraag is nu: wie zijn daar verantwoordelijk voor?"

Vakbond Belastingdienst doet aangifte

Maar de oproep valt niet helemaal lekker bij de mensen van de Belastingdienst. Sterker: Trouw meldt vandaag dat NCF, de grootste vakbond voor ambtenaren van de Belastingdienst, aangifte heeft gedaan tegen het programma. Het bericht van BOOS heeft schijnbaar gezorgd voor een hoop angstige ambtenaren die zich behoorlijk opgejaagd voelen door het bericht van Tim Hofman.

Met name de oproep om de namen van ambtenaren die verantwoordelijk zouden zijn voor de misstanden binnen de Belastingdienst zou voor een hoop onrust gezorgd hebben. NCF-voorzitter Van der Smissen noemt de werkwijze van Tim Hofman en BOOS "regelrechte intimidatie van ambtenaren".

De redactie van het BNNVARA-programma heeft nog niet gereageerd op de aangifte.

Het toeslagenschandaal

De toeslagenaffaire, ook wel bekend als het toeslagenschandaal, draait om onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen, en daarna: de strenge terugvorderingen bij fouten. De Belastingdienst heeft daarbij volgens onderzoekscommissies onrechtmatig gehandeld. De werkwijze werd zelfs bestempeld als onbehoorlijk en discriminerend.

In zo'n vijftien jaar (2004 - 2019) zijn letterlijk tienduizenden ouders, en een veelvoud daarvan aan kinderen, gedupeerd door het beleid. Sommige van hen raakten diep in de schulden of verloren hun woning. In schrijnende gevallen zijn er zelfs kinderen uit huis geplaatst door de gevolgen van de misstanden. Uiteindelijk leidde de kwestie tot de val van kabinet-Rutte III.

Nieuws
  • De Telegraaf, NU.nl
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl