Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tim Hofman opent met BOOS de jacht op de Nederlandse Belastingdienst

Tim Hofman is alweer BOOS. Dit keer niet op Voice-coaches die hun handen niet kunnen thuishouden, maar op de verantwoordelijken van de toeslagenaffaire.

Tim Hofman

De BOOS-aflevering waarin Tim Hofman alle misstanden rondom The Voice of Holland blootlegde heeft veel impact gemaakt. Nog wekelijks druppelen er nieuwe berichten binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, alsof Hofman eigenhandig de tweede #metoo-golf in gang heeft gezet. Maar hoewel het stof van Voice-gate nog niet eens is nedergedaald, richt de BNNVARA-presentator zich op een nieuw project: de toeslagenaffaire.

Politiek en Belastingdienst

De toeslagenaffaire, ook wel bekend als het toeslagenschandaal, draait om onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen, en daarna: de strenge terugvorderingen bij fouten. De Belastingdienst heeft daarbij volgens onderzoekscommissies onrechtmatig gehandeld. De werkwijze werd zelfs bestempeld als onbehoorlijk en discriminerend.

In zo'n vijftien jaar (2004 - 2019) zijn letterlijk tienduizenden ouders, en een veelvoud daarvan aan kinderen, gedupeerd door het beleid. Sommige van hen raakten diep in de schulden of verloren hun woning. In schrijnende gevallen zijn er zelfs kinderen uit huis geplaatst door de gevolgen van de misstanden. Uiteindelijk leidde de kwestie tot de val van kabinet-Rutte III.

BOOS

Maar dat betekent niet dat de kous daarmee af is, moeten Tim Hofman en de rest van de BOOS-redactie gedacht hebben. "Er is al een hoop gezegd, maar nog niet genoeg", stellen zij op Instagram. "Daarom hebben wij jouw hulp nodig. Wat we zoeken: namen. Namen van degenen binnen de Belastingdienst die verantwoordelijk zijn of waren. Wie zijn deze ambtenaren? Werken zij er nu nog? En zijn ze gestraft, zoals de Belastingdienst ooit die ouders strafte?"

BOOS heeft de jacht dus officieel geopend op alles en iedereen die iets te maken heeft of heeft gehad met de affaire. Kabinetsleden, mensen in de Kamer, de ambtenarij. Hofman: "Het gaat om racisme, het gaat om onterecht mensen bestempelen als fraudeur, het gaat over levens kapotmaken. Mensen traumatiseren. De vraag is nu: wie zijn daar verantwoordelijk voor?"

Het is nog niet bekend hoever de redactie al is met het verhaal, maar gezien de oproep zal er nog wel wat tijd overheen gaan voordat er iets online verschijnt. Zal het net zo'n impact hebben als BOOS: THIS IS THE VOICE? We gaan het zien.

Nieuws
  • Shownieuws
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl