De ene crisis (soort van) afgewend, of de andere staat alweer aan de poort te rammelen. Dit keer geen virus of slopende maatregelen, maar een prijsverhoging. Van bier, welteverstaan.
Crisis
In het begin van de crisis ging het niet zo best met Heineken. Vooral 2020 was een slecht jaar voor de bierproducent: het bedrijf leed een verlies van 100 miljoen euro. 2021 was wat dat betreft een hele verbetering: de brouwer maakte afgelopen jaar een hoop van de geleden verliezen weer goed en boekte een winst van maar liefst 3,3 miljard euro. Dat is bijna even hoog als in 2019, het jaar voordat de crisis begon.
Dat komt natuurlijk omdat er weer meer gezopen is, maar ook door alle bezuinigingen die de multinational heeft doorgevoerd. Zo ontsloeg Heineken zo'n 10% van haar werknemers (8000 banen), waarmee het bedrijf ongeveer 1.3 miljard euro bespaarde. Behoorlijk wat dus.
Bier wordt duurder
Maar dat kan niet voorkomen dat de Nederlandse biergigant wereldwijd haar prijzen omhoog gooit. Heineken heeft net als andere brouwers te maken met hoge transport-, energie-, personeels- en verpakkingskosten, en ook mout en gerst is duurder geworden. Al met al zijn de productiekosten, zo zegt het bedrijf zelf, gestegen met 15%. Deze kosten vormen 60% van de prijs voor een biertje.
"We zullen deze kostenstijgingen doorberekenen", aldus de brouwer. De consument gaat dus sowieso meer lappen voor een kouwe kletser. Let wel: Heineken, Affligem, Amstel, Brand, Texels, Desperados, Lagunitas, Sol, Birra Moretti, al deze merken vallen onder de paraplu van her biermerk.
10%?
De prijsstijging is overigens volledig in lijn met de waarschuwing die topman Dolf van den Brink in augustus van 2021 al gaf. "In Brazilië en verschillende landen in Afrika en Azië is die verhoging al doorgevoerd", aldus Van den Brink toen. "Dat zal ook in Europa gebeuren."
Hoeveel duurder een glas gerstenat dan wordt straks? Destijds had Van den Brink het over een procentje of 10%, al zou het ook iets meer of minder kunnen zijn. Crisis? Dat niet direct. Maar bedenk wel dat het om een primaire levensbehoefte gaat. Althans, voor sommigen van ons dan.
- De Telegraaf
- iStock, MoreISO