Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europese Commissie wil systeem met QR-codes om te kunnen reizen flink verlengen

Wie dacht dat de reispas wellicht ook snel de grijze container inging, kan er weleens naast zitten.

Reizen

Wie een vliegtuig wil pakken, of op andere wijze de grens over wil gaan in Europa, heeft op dit moment een coronareispas nodig. Dat gaat om de inmiddels bekende en veelbesproken QR-code, die op landelijk gebied ook nog wordt gebruikt om bijvoorbeeld een kroeg binnen te komen.

Zonder zo'n Europees digitaal coronacertificaat (dcc), kom je de grens niet over als je niet gevaccineerd, genezen of negatief getest bent. Althans, dat kan natuurlijk wel met de auto, echter loopt u dan de kans om gecontroleerd en beboet te worden. Met de invoering van dat systeem werden alle reisbeperkingen en -regels tussen de EU-landen gelijkgetrokken.

Tot halverwege 2023

Maar waar verschillende landen binnen de eigen grenzen afscheid nemen van dergelijke QR-codes, laat de Europese Commissie weten het systeem te willen verlengen. Het uitvoerende orgaan van de EU wil dat de pas sowieso nog een jaar langer nodig blijft om 'vrij' te reizen. Dat zou betekenen dat niemand zonder zo'n dcc de grens over mag tot ten minste 30 juni 2023.

Twee redenen die de EC geeft voor deze wens, zijn 1: de onvoorspelbare gevolgen van de toegenomen besmettingsaantallen. En 2: de mogelijke opkomst van nieuwe varianten voor de tweede helft van het jaar.

Komt die verlenging er dan ook? Dat is nog even afwachten. Zowel het Europees Parlement en de EU-regeringsleiders moeten namelijk nog hun akkoord geven voordat de boel officieel is.

Nieuws
  • NOS
  • iStock, recep-bg