Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FC Utrecht-hooligans - De bende van de Bunnikside

Uit de editie van 4 maart 2020: De hooligans van FC Utrecht waren lange tijd de meest gevreesde van Nederland. Dat zeggen de schrijvers van het boek Utrecht Hooligans. Een blik op hun werk en een interview met de auteurs. “Het boek zal de lezers meenemen in een compleet nieuwe wereld, die bol staat van geweldsdrift, sloopzucht en liefde voor de stad.”

FC Utrecht-hooligans - De bende van de Bunnikside

In volle Glory

Zaterdag 3 maart 2018 is Ahoy in Rotterdam decor van vechtsportgala Glory 51. Op het programma staan tien gevechten met als hoofdpartij het gevecht tussen de Amsterdamse vechtjasveteranen Badr Hari en Hesdy Gerges. De twee delen een veelbesproken geschiedenis binnen de touwen.

Hierdoor krijgt het gala de titel Bad Blood. De eerste partij op het affiche is het middelgewichtgevecht tussen de Glory- debutanten Utrechter Kevin van Heeckeren en Bas van der Kroon. Het leeuwendeel van de toeschouwers komt voor de hoofdpartij. Utrecht is ruim vertegenwoordigd in het publiek.

Vanuit Utrecht vertrekt een bus met ongeveer zestig supporters van Kevin om hem aan te moedigen. Onder hen een deel van de harde kern. Na aankomst bij de sporthal annex poptempel worden zij via een zijingang naar binnen geloodst. Zij nemen plaats in het midden van de tribunes op de tweede ring. Het duurt niet lang of het moment is aangebroken dat Kevin naar de ring moet.

Door de speakers klinkt Herman Berkien met zijn vertolking van Als ik boven op de Dom sta. Kevin verschijnt ten tonele en loopt naar de ring. Ondertussen krijgen enkelen van zijn supporters WhatsApp-berichten van Feyenoordsupporters met de vraag met hoeveel ze zijn. Het antwoord luidt dat zij dat wel zullen merken wanneer zij beginnen te zingen of te juichen. Op de wedervraag vanuit het Utrechtse kamp wordt geantwoord dat zij met een mannetje of vijftien zijn.

In de hoek van de ring krijgt Kevin de laatste instructies van zijn coach van de Utrechtse sportschool The Colosseum Gym. De bel klinkt, de vechters raken elkaars handschoenen en het gevecht begint. Tijdens de eerste ronde wordt herhaaldelijk “Uuuuu!” geroepen vanaf de tribunes. Vlak voor het einde van de eerste ronde plaatst Kevin een rake linkerhoek op het hoofd van zijn tegenstander. Zwaar aangeslagen landt Bas op het canvas. Zijn supporters schreeuwen het uit. Een mooie overwinning voor ‘Utrecht’.

Leren riemen

De supporters gaan vervolgens naar de toiletten of halen iets te eten en te drinken bij de verschillende horecapunten. Als zij de trappen afdalen, lopen zij een aantal Feyenoord-supporters tegen het lijf. Er ontstaat direct een confrontatie, waarbij leren riemen uit de broeken worden getrokken. Een uit de kluiten gewassen Utrecht-supporter trekt zijn shirt uit en bindt het demonstratief om zijn hoofd.

Omdat zij wat hoger staan weten de Utrechtse hooligans de ‘Rotterdammers’ terug te dringen. De Utrechters gooien met alles wat voorhanden is. Prullenbakken, voedsel en zelfs een bril vliegen door de lucht en sommige trofeeën raken doel. Enkele Utrechters, die terugkomen van een toiletbezoek, staan ineens midden in het slagveld tussen de Feyenoord-supporters. Er ontstaat een chaotische situatie, waarbij iedereen elkaar probeert te belagen.

Ook Utrecht wordt getroffen. Een Utrecht-hooligan die vooraan staat, ziet een prullenbak op zich afkomen. Hij reageert snel door te bukken en weet het projectiel te ontwijken. Zijn maat achter hem heeft de prullenbak niet zien aankomen. Hij kijkt op en krijgt hem vol in het gezicht.

De ingehuurde beveiligers van Ahoy komen aangesneld en weten de groepen te scheiden. Zij begeleiden de organisator van het vechtsportgala samen met Kevin van Heeckeren, die zijn supporters toespreekt dat zij zich gedeisd moeten houden.

De Utrechtse groep wordt naar buiten geloodst en moet via noodtrappen aan de buitenzijde naar beneden. Op het moment dat het hek achter hen wordt dichtgetrokken, worden zij van bovenaf door de Feyenoord-supporters nageroepen en uitgedaagd. De Utrechtse groep begint terug te roepen, de supporters grijpen alles wat voorhanden is en belagen de ‘Rotterdammers’ op hun beurt. Terwijl ze minutenlang aan de hekken aan het trekken zijn om terug omhoog te gaan, overleggen de Utrechtse begeleiders en de Rotterdamse politie over een snelle aftocht van de Utrechtse hooligans. Ze komen overeen dat ze met de gereedstaande bus kunnen vertrekken. Voor het instappen wordt in de duisternis eerst nog even een groepsfoto gemaakt voor de bus. Met in gedachten het morele overwicht van de bekerfinale van twee jaar terug voelt het als een verdubbelde voorsprong. Een Rotterdams antwoord volgt dan ook snel.

Onrust in Ondiep

Op zaterdagavond 7 april 2018 rijdt een oranje touringcar met ongeveer vijftig mannen van FIIIR – de harde kern van Feyenoord – naar Enschede. De volgende dag speelt Feyenoord tegen FC Twente en zoals wel vaker wordt er de avond ervoor in de speelstad een biertje gedronken. Althans, dat denkt de 56-jarige buschauffeur.

Als de touringcar eenmaal onderweg is, zeggen een paar mannen dat ze naar Utrecht moeten. Er moet nog een morele achterstand worden weggepoetst. Eenmaal in Utrecht zet de chauffeur de ‘Rotterdammers’ af op het Janskerkhof, maar ze komen na tien minuten al terug. Blijkbaar valt hier weinig te beleven. Vervolgens wordt er gebeld met leden van de Utrechtse harde kern. Daarna wordt de reis voortgezet naar de wijk Ondiep.

Er zitten die avond ongeveer veertig Utrechtse hooligans in café Murk in de Anton Geesinkstraat samen een biertje te drinken. Daar moet de bus dus heen. De cafébezoekers houden buiten alles goed in de gaten. Elke stadsbus die voorbijkomt, wordt met argusogen bekeken. Ze houden er geen rekening mee dat de ‘Rotterdammers’ met een touringcar ten tonele zullen verschijnen. Plotseling roept een Utrechter: “Daar zijn ze!”

De chauffeur zet de bus rond half tien stil midden op de Rode Brug. Zodra het voertuig stilstaat, stormen de Feyenoordhooligans voorzien van bivakmutsen naar buiten. Ze ontsteken een grote hoeveelheid fakkels die als een vuurregen in de buurt van de Utrechters neerdalen. Het gevolg is een ware veldslag, waarbij met stenen, glazen en allerlei andere spullen wordt gegooid.

Op het moment dat de Feyenoordhooligans door hun munitie heen raken, zetten de Utrechters de aanval in. Het terrasmeubilair van een naastgelegen ijssalon wordt gebruikt om mee te gooien. Omwonenden maken snel opnames en doen de lichten in hun woningen uit.

Door het Utrechtse overwicht trekken de ‘Rotterdammers’ zich langzaam terug. Een aantal wil terug de touringcar in, maar de chauffeur doet niet open. Een paar hooligans springen het water van de Vecht in om het vege lijf te redden.

Een van hen komt op de grond terecht. De vijanden trekken zijn broek naar beneden en belagen zijn kont met een stoelpoot.

De buschauffeur wil wegrijden, maar hij wordt klemgereden door de gealarmeerde ME. Beide groepen stuiven uiteen en rennen het duister in. Een enkeling springt in de auto bij een nietsvermoedende automobilist en sommeert hem weg te rijden. Er worden maar tien personen aangehouden. De chauffeur mag na een verklaring weer gaan. De bus moet achterblijven voor onderzoek, maar kan de volgende dag worden opgehaald.

De niet gearresteerde Feyenoordhooligans verstoppen zich in stegen en portieken en bellen met het thuisfront om te worden opgehaald. Met de gehuurde touringcar terug naar de Maasstad is geen optie. Het verhaal wil dat de laatste ‘Rotterdammer’ pas rond 02.30 uur Utrecht verlaat. Omwonenden verklaren later dat het leek alsof er een oorlog was uitgebroken. Die avond zijn de leden van de harde kern van Feyenoord niet de enigen die over de A12 richting Utrecht zijn gereden. Iets later dan hun Rotterdamse collega’s is er ook een delegatie Den Haag-hooligans op weg gegaan naar Utrecht. Een aantal dagen eerder was er namelijk een aantal Utrecht-supporters naar het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag gereden om twee spandoeken op te hangen. Een met de tekst: ‘Voor schut voor de zoveelste X, de groep bestaat allang niet meer’, duidend op de harde kern van ADO Den Haag. Op het andere spandoek de meer simplistische tekst: ‘Fuck ADO, groet 030’, zodat erover de afzender geen onduidelijkheid bestaat.

De spandoeken zijn het antwoord op een foto die op sociale media rondging. Hierop stonden ongeveer veertig Den Haag-supporters met een buitgemaakte banner van een sfeergroep van FC Utrecht met de tekst: ‘Mental Boys since 2015’. Ze houden het spandoek zoals gebruikelijk op zijn kop en op de muur achter hen staat te lezen: ‘kk Utreg’.

De banner zou helemaal niet zijn buitgemaakt, maar verkregen door iemand van Feyenoord, nadat het doek na de bekerfinale twee jaar eerder, in De Kuip was blijven hangen.

In Den Haag willen ze in ieder geval duidelijk maken dat ‘de groep’ nog wel degelijk bestaat en ze besluiten vrijdagavond 6 april naar Utrecht af te reizen. Door onbekende redenen gaat dat niet door. Ze gaan de volgende dag op herkansing.

Ongeveer tachtig Hagenezen rijden met auto’s richting Utrecht, maar ze zullen de stad niet bereiken. Bij afslag De Meern worden ze tegengehouden door de politie. Die is al op de hoogte van de plannen van de hooligans uit de Hofstad. Er worden 56 Den Haag-supporters geïdentificeerd, twintig van hen worden aangehouden voor lopen op de snelweg. Een confrontatie tussen beide groepen blijft uit. In Utrecht wordt gegrapt dat, wannéér de Haagse hooligans eindelijk eens naar Utrecht komen, die van Feye-noord ze weer voor zijn.

Na de confrontatie met de ‘Rotterdammers’ poseren de Utrechters triomfantelijk met een buitgemaakte vlag.

Het betreft een Molukse vlag met in het midden in zwarte letters FIIIR. De foto wordt razendsnel via sociale media verspreid. Dat schiet in het verkeerde keelgat. In Rotterdam wil men dat de vlag terugkomt. Vanuit Utrecht zal daar natuurlijk niet zomaar gehoor aan worden gegeven. Daar wordt zelfs geopperd om de vlag te verbranden en het tafereel te filmen. De leiders van de Utrechtse harde kern verbieden dit.

Veroordeeld door de rechter

De gemoederen laaien hoog op. Omdat het een Molukse vlag betreft, komen de volgende dag ongeveer twintig leden van motorclub Satudarah poolshoogte nemen. Ze rijden over de Vleutenseweg, houden ter hoogte van een café stil en laten hun motoren brullen als waarschuwing. Voor het café staat een aantal Utrechtse hooligans. Zij begrijpen dat de komst van de motorbende voor hen bedoeld is.

Het gonst in de stad dat de ‘Rotterdammers’ uit zijn op vergelding. De wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht is immers volgende week al. Op vrijdagavond 13 april staan er ongeveer tweehonderd UHF-leden (Utrecht Hooligans Forever) in de binnenstad paraat om de indringers opnieuw welkom te heten. Een bezoek blijft echter uit.

De politie is wekenlang vergeefs op zoek naar de vlag. Vanuit Rotterdam wordt er op een gegeven moment geld geboden en twee andere Feyenoord-vlaggen in ruil. De gestolen vlag brengt veel teweeg en er wordt een gesprek tussen beide groepen gearrangeerd. Overeengekomen wordt dat de vlag niet terug hoeft naar Rotterdam. Hij mag gebruikt worden tijdens wedstrijden, maar de Molukse eer mag niet worden geschonden. Die voorwaarde wordt in Utrecht gerespecteerd. Plotseling gaat het gerucht dat de vlag  terug is in Rotterdamse handen. Om het tegendeel te bewijzen gaan de Utrechtse overwinnaars precies een jaar later weer met de vlag op de foto.

Eind mei 2018 staan negen supporters voor de rechter voor hun aandeel in de rellen. Een 27-jarige man uit Nieuwegein en een 25-jarige man uit De Meern worden samen met twee Rotterdammers van 24 en 46 jaar op 3 augustus veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een werkstraf van 120 uur. De oudste moet ook nog negentien dagen de cel in en krijgt een boete van 400 euro, omdat hij al vaker in aanraking is geweest met politie en justitie voor soortgelijke feiten. De vier moeten ook de schade aan de ijssalon vergoeden.

Op zaterdagmiddag 6 oktober verzamelen zich tientallen Feyenoord-supporters op de Jutfaseweg. Ze zijn uit op vergelding.

Ze begeven zich naar het café waar Utrecht-supporters geregeld een biertje drinken. Die worden opgebeld en op de hoogte gesteld van het Rotterdamse bezoek.

De gealarmeerde Utrechters kunnen op zo’n korte termijn niet voldoende manschappen op de been krijgen. Zij stellen voor om af te spreken op een bedrijventerrein in De Meern. De politie is op de hoogte gesteld van de komst van de Feye-noord-hooligans en gaat richting Jutfaseweg. De hooligans gaan in kleine groepjes de wijk in. Een politiehelikopter vliegt lange tijd over Rivierenwijk. Het komt niet tot een confrontatie en aan het begin van de avond is de rust weergekeerd. Twintig dagen later staan nog eens zes verdachten voor de rechter op verdenking van hun betrokkenheid bij de rellen in Ondiep. Het zijn drie mannen uit Utrecht van 20,24 en 28 jaar, een uit Vleuten van 28, een 31-jarige man uit Nieuwegein en een uit Maarssen van 19 jaar. Een aantal verdachten werd opgespoord aan de hand van camerabeelden. Politieagenten zeggen sommigen te hebben herkend aan hun gezicht, houding en lichaamstaal.

De verdachten wordt verweten dat ze op de Anton Geesinkstraat – al dan niet voorzien van slag- en steekwapens –hebben geslagen, geschopt en met glazen en terrasmeubilair hebben gegooid. Alle verdachten ontkennen dat er die avond een afspraak was om met aanhangers van Feyenoord te rellen. Een aantal van hen verklaart te hebben gehandeld uit zelfverdediging en legt uit dat ze daarom ook die terrasstoelen boven hun hoofd hielden. De 28-jarige man uit Utrecht verklaart dat hij die avond helemaal niet in de buurt was.

Vier verdachten worden veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijk gevangenisstraffen. De rechter oordeelt dat geweld dat midden in een woonwijk plaatsvindt een grove inbreuk vormt op het veiligheidsgevoel van omwonenden. Twee mannen worden veroordeeld tot 120 uur dienstverlening. Een derde krijgt honderd uur, iets minder, omdat justitie niet duidelijk kan maken waarom een arrestatieteam de woonwagen van de verdachte heeft vernield.

De vierde komt er met zestig uur vanaf, omdat hij onlangs nog in een soortgelijke zaak is veroordeeld en de rechter rekening houdt met de straf die hij had gekregen als beide zaken tegelijk waren behandeld. Alle vier krijgen ze ook nog een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd. Twee verdachten worden vrijgesproken, maar de jongste van de zes moet later nog voorkomen, vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de rellen na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Sport
  • Daniel M. van Doorn en Evert van der Zouw
  • ANP, HH