Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Had klusjesman Mehmet Kiliçsoy een moordcommando achter zich aan?

Er verstrijken zeven maanden zonder dat de daders worden gepakt. Opsporing Verzocht besteedt op 2 maart 2021 aandacht aan de zaak. Anniko van Santen verschijnt in beeld. “We starten vandaag met het verhaal van Mehmet Kiliçsoy.

Na uitgebreid onderzoek gaat de politie er inmiddels vanuit dat hij voor iemand anders is aangezien en per ongeluk is doodgeschoten. We ondertitelen deze uitzending in het Turks, want het is voor de familie belangrijk dat iedereen weet dat hij onschuldig was.”

Mehmets tienerdochter vertelt: “Soms kreeg je van die nare reacties, waar rook is, is vuur, maar dat is niet altijd zo. Ik wil gewoon dat mensen weten dat het niet altijd een crimineel is die is vermoord. Iedereen mag en moet weten dat mijn vader echt een man was die dit niet verdiende.” Anniko van Santen komt weer in beeld. Ze vraagt wie er meer over de witte Transporter kan vertellen. De schutters reden na de liquidatie in dat busje over een rotonde richting het dorpje Winssen. Een gestolen zwarte Renault Mégane reed voor ze uit. De chauffeur van de Transporter parkeerde het busje in een woonwijk en de drie mannen stapten over in de Renault. Ze reden met vijf of zes man naar Zaanstad. De vluchtauto werd daar in de fik gestoken. Tips over de moord, de Transporter en de zwarte Renault-vluchtwagen kunnen worden doorgegeven aan de redactie van Opsporing Verzocht. Eén ding is dan al voor honderd procent zeker: Mehmet heeft niets verkeerds gedaan. Een rechercheur noemt zijn liquidatie ‘een tragische vergissing’.

De Transporter van de vermeende schutters parkeert voor de Passat van Mehmet.

‘Moordmakelaar’ Jomairo D.

Boven de trappen van de Arnhemse rechtbank staat: PALEIS VAN JUSTI- TIE. Een vrouw met een zwart mondkapje stapt van haar fiets en gaat naar binnen door de draaideur. Het is dinsdagochtend 6 juli 2021. Buiten regent het. Vrienden, kennissen en familieleden van Mehmet lopen de Groesbeekzaal binnen voor een pro-formazitting.

Mehmet werd een jaar eerder geliquideerd en er is eindelijk vooruitgang geboekt. Er zijn vijf verdachten opgepakt. Vier van hen komen uit Amsterdam, de vijfde uit Almelo. Volgens de officier van justitie zullen er wellicht nog meer arrestaties volgen. Jomairo D. is 28 jaar. Zijn bijnaam is Joey. In gekraakte telefoongesprekken sprak hij over ‘soldaten’ die ‘klussen’ voor hem deden. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans omschrijven hem in Het Parool als ‘moordmakelaar’. Hij werd eind mei 2021 aangehouden in Frans Guyana. Agenten brachten hem via Suriname naar Nederland. Na een quarantaineperiode werd hij verhoord. Jomairo zweeg. Zijn oudere broer August is een van de andere verdachten. Hiphopfans kennen hem als rapper Auki. In 2019 kwam zijn album Dem Gyal uit. Er staan gastbijdrages op van onder meer Kempi en Hef. Zijn laatste track Nieuwe is op Spotify 101.000 keer beluisterd. Zijn Instagramaccount itsmeauki heeft 8247 volgers.

VOLGENS HET OM ZIJN ZE ‘GEHARDE CRIMINELEN’ DIE DE AVOND VOOR DE MOORD OP DE KLUSJESMAN NOG EEN POTJE PAINTBALL MET ELKAAR SPEELDEN

Een van zijn nummers heet Is er een ander? In de clip ligt Auki in een tweepersoonsbed met een schaarsgeklede dame. Hij draagt een zonnebril, een spijkerbroek, een ketting met een kruis en een jack van een duur merk. Het regent helaas en het bed staat in de open lucht. Mannen en vrouwen met paraplu’s schuren en dansen, Auki heeft zijn stem vervormd met autotune en rapt:

Schatje, schatje, jij, jij, jij, je bent van mij, mij, mij schatje zeg me, is er een ander? August D. richtte zich volgens het OM ook op andere zaken dan muziek. Het Team Criminele Inlichtingen kreeg meerdere tips over hem. Iemand vertelde dat August in wapens zou handelen. Op 23 december 2019 reed August in een gehuurde Mercedes AMG naar zijn huis in Amsterdam. Agenten vonden dat hij vreemd rijgedrag vertoonde en de chauffeur werd aangehouden. Op de achterbank lag een tas met pistolen en munitie. De rapper besloot te vluchten en kon pas na negen maanden worden gepakt. In het huis van zijn vriendin werd volgens het OM ‘een soort uitrukrugtas’ gevonden. Dat is een term voor een tas vol spullen om een liquidatie mee te plegen. August beweerde de tas te hebben bewaard voor iemand anders.

Target in Tienhoven

Hij zat toen al vast vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de liquidatie van Mehmet Kiliçsoy. ‘Mastgegevens’ maken volgens het OM duidelijk dat hij in juli 2020 met andere mannen aanwezig was in de Burgemeester Geradtslaan. Hun telefoons ‘straalden aan’ in Beuningen. Op camera’s waren beelden te zien van de verdachten. Op 5 juli 2020 reden de witte Transporter en de zwarte Renault Mégane in de ochtend en vroege middag door de straat waar Mehmet een dag later zou worden geliquideerd. Het OM vermoedt dat de schutters toen al wilden toeslaan. De inzittenden leken naar iemand te zoeken.

Het voorarrest van de verdachten wordt verlengd. Getuigen worden nog gehoord en lang niet alle versleutelde berichten en gesprekken zijn gekraakt. Volgens het OM vormden de verdachten ‘een crimineel samenwerkingsverband’ en er zijn aanwijzingen dat sommigen van hen betrokken waren bij een mislukte liquidatie op een chaletpark aan de Westbroekse Binnenweg in het Utrechtse Tienhoven. Dat zou in juni 2020 zijn gebeurd. Een man met een wapen zocht een Pool die moest helpen een ‘target’ te vinden. Daarmee werd bedoeld: iemand die moest sterven, waarschijnlijk vanwege een ripdeal. Een bewoner van het vakantiepark werd rond vier uur in de nacht neergeschoten. Een traumahelikopter bracht hem naar het ziekenhuis en het target overleefde. Er zijn volgens het OM ook ‘voorbereidingshandelingen’ in gang gezet voor tenminste één andere liquidatiepoging. Misdaadverslaggever Martijn Haas van Omroep Gelderland schrijft de dag na de pro-formazitting: “Wie het dossier leest kan zich niet aan de indruk onttrekken dat justitie een heus moordcommando op het spoor is.”

Dna in de Transporter

Het is half elf, donderdagochtend 2 december 2021. De nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy lopen opnieuw over de trap van de Arnhemse rechtbank naar de Groesbeekzaal. Advocaten in burger denderen langs met rolkoffertjes. Een journalist eet een broodje pindakaas.

Een rechtbankmedewerker zegt tegen een bezoeker: “Ik versta u niet, praat iets meer onder uw mondkapje door.” De bode roept: “De verdachte zit binnen, het wordt vijf over half elf!”

Tien toeschouwers zitten achter glas op stoeltjes: familie, vrienden en kennissen van Mehmet Kiliçsoy. Twee vrouwen zijn gekleed in het zwart, een blauw mondkapje hangt om hun hals. Drie nabestaanden hebben een witte koptelefoon op. Naast een beveiliger in de Groesbeekzaal zit een Turkse tolk die simultaan vertaalt.

Een bewaker brengt de verdachte naar zijn stoel. Hij draagt een legergroene blouse, heeft een baardje en een snor, zijn hoofd is kaalgeschoren. Hij zegt veel ‘begrijpt u’ en dat is niet beleefd bedoeld. Hij beweert ‘rustig’ te zijn, maar die indruk wekt hij niet. De andere vier verdachten moesten een dag eerder op de pro-formazitting verschijnen. Volgens het OM zijn ze ‘geharde criminelen’ die de avond voor de moord op Mehmet Kiliçsoy nog een potje paintball met elkaar speelden. Hun telefoons hadden rond het tijdstip van de liquidatie alleen contact met elkaar en na de dodelijke schoten werd er niet meer met de telefoons gebeld of geappt. De drie rechters van de meervoudige kamer besloten de detentie van de verdachten te verlengen. Volgens hun advocaten is dat onterecht. Het ‘harde bewijs’ voor hun schuld ‘ontbreekt’ en er wordt ‘vooral gespeculeerd’. De rechtbankvoorzitter vertelt de aanwezigen dat de politie momenteel bezig is met het ‘einddossier’. Het OM wil het voor kerst 2021 hebben afgerond. Er zijn haren in de VW Transporter gevonden. Die worden nog onderzocht en er zal binnenkort een zesde persoon worden aangehouden. De telefoon van de verdachte ‘sloeg aan’ bij een tankstation in Beuningen. Hij was daar onder onder meer met rapper Auki. Een Sky-account was aan hem ‘gekoppeld’. Op de tussenruit van de Transporter zat zijn dna. Dat is volgens het OM ‘een daderspoor’. Het is nog onduidelijk wie het echte doelwit was en waarom die man moest sterven. De advocaat van de verdachte vindt het bewijs zwak en ze wil nog iets anders kwijt. Haar cliënt zit vast in Zutphen.

Rapper Auki in de clip van zijn nummer Is Er Een Ander.

Dat vindt hij te ver van zijn huis in Amsterdam en hij wil worden overgeplaatst naar een gevangenis die dichter bij de Randstad ligt. Zijn vriendin en kinderen zien hem bijna nooit en dat is ‘zwaar voor de kinderen en zwaar voor de vriendin’. Zijn partner heeft een drukke baan in de zorg. De combinatie werk/ kinderen/man in gevangenis is ‘niet te doen’, zeker niet in tijden van ‘coronaperikelen’. De werkgever van zijn vriendin heeft tot nu toe begrip voor haar getoond, maar de ‘zorg staat onder druk’ en de ‘elasticiteit in de bovenkamer’ begint af te nemen. De raadsvrouw kreeg gisteren een ‘mooie mail’ van de vriendin van de verdachte. Daarin werd haar vreselijke situatie uiteengezet.

Tijdelijke vrijlating?

De raadsvrouw vraagt de rechters om de verdachte vrij te laten tot de eerstkomende zitting in februari 2022. Dan kan ‘cliënt thuis orde op zaken stellen’ en hij belooft heus keurig te komen opdagen als de rechtbank dat van hem eist. Hij zal aan alle voorwaarden voldoen, zoals het locatieverbod en het inleveren van zijn reisdocument, geen probleem. De verdenking is volgens de raadsvrouw ‘heel erg’, maar ‘dat doet geen afbreuk aan zijn persoonlijke omstandigheden’.

De officier van justitie wil aannemen dat het zwaar is, maar er is ‘een onschuldig slachtoffer’ gevallen en de ‘verdenkingen zijn alleen maar toegenomen’. De nabestaanden hebben elke dag verdriet en moeten ook deze zitting doorstaan.

Een tijdelijke vrijlating is dan ook ‘niet uit te leggen aan de samenleving’. De verdachte steekt zijn hand omhoog.

“Mag ik iets tegen de officier zeggen?” Zonder het antwoord af te wachten, zegt hij dat ze het dossier niet goed heeft gelezen en er staan ook vele onwaarheden in. Hij ‘doet’ bijvoorbeeld helemaal niet aan Sky-telefoons en zegt: “Begrijpt u, ik houd me gewoon rustig bezig met mijn gezin en mijn werk.”

De voorzitter vertelt de aanwezigen dat de rechters zich even terugtrekken om over het verzoek te overleggen. Mehmets weduwe gaapt, zijn dochter zit voorovergebogen. Een man deelt snoepjes uit.

Een aanwezige niest in haar elleboog.

De voorzitter keert na een kwartier terug en zegt tegen de verdachte: “Mijnheer, u gaat niet naar huis. Gedetineerd zitten is geen pretje en in coronatijd is dat nog moeilijker. Ik begrijp dat het lastig is voor uw partner, maar dat geldt voor ieder eenouder en zelfs een tweeouder. Als we het afzetten tegen de ernstige verdenking tegen u dan kunnen we een tijdelijke vrijlating niet verantwoorden.

Uw belang gaat niet boven het belang van de maatschappij.”

De verdachte vouwt zijn armen over elkaar heen. Hij friemelt zijn mondkapje om en loopt met woeste passen naar de uitgang. De voorzitter bedankt de nabestaanden van Mehmet ‘voor hun aanwezigheid’ en somt de data van de inhoudelijke zitting op: 20,22 en 23 september, 31 oktober en 1 november 2022. Mehmets dochter knikt en tikt op haar hart. Haar moeder en zij staan op. Mehmets weduwe zwaait naar de rechters. Ze leggen de koptelefoons op een tafel en verlaten de Groesbeekzaal. De uitspraak is op 14 december 2022.

Misdaad
  • ANP, ITSMEAUKI en Opsporing Verzocht