doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Netwerken is belangrijk voor het ondernemen

Het aanleggen van een goed netwerk is heel belangrijk voor ondernemers. Door middel van je netwerk is het makkelijker om met public affairs bezig te zijn en dus beleidsprocessen te beïnvloeden. Maar hoe bouw je zo een netwerk snel en gevarieerd op? En hoe zet je dat professionele netwerk in voor alle public affairs processen waar jij mee te maken hebt?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea0ab12266 img{#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea0ab12266 img{#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea0ab12266 img{#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea0ab12266 img{#fig-62bea0ab12266 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Netwerken is belangrijk voor het ondernemen

Een gevarieerd netwerk

Als je net begint met ondernemen, dan krijg je vaak het advies om een sterk netwerk op te bouwen. Een netwerk is natuurlijk heel belangrijk, omdat je via dat netwerk bijvoorbeeld opdrachten binnenhaalt. Als ondernemer zal je eerst een netwerk bouwen waarin je concullega’s opneemt. Dit is een goede stap, want zo kom je in contact met vakgenoten waar je bij vraagstukken terecht kan. Zorg er daarnaast voor dat je in het netwerk ook andere ondernemers en beleidsmakers opneemt, want je weet nooit waar dat goed voor is in je latere loopbaan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Online en offline netwerken

Het is heel makkelijk om online een netwerk op te bouwen via Facebook en LinkedIn. Met gerichte zoekwoorden vind je met gemak andere ondernemers en mensen die aansluiten bij wat jij doet. Naast online netwerken is het net zo belangrijk om offline te netwerken. Ga naar vakborrels, bezoek beurzen en ga naar verschillende bijeenkomsten in de buurt. Ontmoet nieuwe mensen en maak connecties. Door te praten maak je een nog hechter netwerk. Bovendien kom je op dergelijke bijeenkomsten ook mensen tegen die werkzaam zijn in andere branches – maar toch voor jouw onderneming heel waardevol kunnen zijn.

Public affairs en je netwerk

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende uitdagingen, beleid van de lokale en landelijke overheid en andere obstakels. Met public affairs kun je deze uitdagingen naar je hand proberen te zetten. Public affairs heeft te maken met het beïnvloeden van beleid of van het beleidsproces. Er zijn meerdere momenten waarop je public affairs kan inzetten. Bijvoorbeeld door binnen je netwerk de publieke en maatschappelijke opinie van je bedrijf te verbeteren. Public affairs wordt ook ingezet om te kunnen inspelen op wat beleidsmakers doen.

Kom in contact met beleidsmakers

Bij het opbouwen van een goed, breed en gevarieerd netwerk, is het dus goed om dat stukje public affairs niet uit het oog te verliezen. Via je netwerk kan je bijvoorbeeld in contact komen met beleidsmakers om zo meer informatie te krijgen over het beleid van de overheid omtrent klimaatmaatregelen en bouwmogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om via public affairs en je netwerk bepaalde beleidsvoorstellen tegen te houden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Politieke lobby

Public affairs wordt vooral ingezet als onderdeel van de politieke lobby. Sterker nog, via het netwerk worden politici soms benaderd om hun standpunt te herzien in zaken die belangrijk zijn voor een ondernemer. De politieke lobby is slechts een onderdeel van public affairs die je via je netwerk kan inzetten.

De voordelen van de lobby

Lobbyen is een onderdeel van alle taken die bij public affairs komen kijken. Lobbyen doe je om een onderwerp bij de (lokale) overheid op de agenda te plaatsen bijvoorbeeld, maar ook om beleid aan te passen binnen je eigen organisatie. De lobby kan ook heel handig zijn om budget vrij te maken voor een issue binnen je organisatie.

Heb je public affairs nodig in je netwerk?

Opereer je als organisatie in een maatschappelijke omgeving en heb je te maken met politiek beleid (zowel lokaal als landelijk of op Europees niveau)? Dan is public affairs in je netwerk of organisatie wel van belang. Via public affairs kun je namelijk proberen druk uit te oefenen op dat beleid wat van buitenaf wordt opgelegd. Dat kan wel zo handig zijn. Vooral als je niet eens bent met de ontwikkelingen binnen je branche. Voor deze politieke lobby kun je een public affairs manager aannemen, maar het is ook mogelijk om deze als klein bedrijf uit te besteden aan een specialist. En dan is het ook handig om een public affairs specialist in je netwerk te hebben zitten.

Zoek en vind een goede public affairs specialist

Ben je een kleine onderneming? Dan kun je zelf opleidingen volgen om beter te worden in public affairs en de politieke lobby. Maar… je kan ook een specialist aan je netwerk toevoegen die deze zaken voor je doet. Zoek eens op professionele netwerkwebsites naar public affairs kanjers en kom in contact met elkaar. En wie weet brengt diegene nog meer specialisten vanuit zijn of haar netwerk mee, waar je je voordeel mee kan doen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws